Mer enn 1000 arbeidere ved de petrokjemiske fabrikkene i Bushehr og Damavand har ifølge Radio Farda (via Radio Free Europe), blokkert gater og sunget «død over diktatoren». Ifølge sosiale medier spredte streikene seg til Kangan-raffineriet. 

Offisielle medier hevder at arbeidskonflikten skyldes et midlertidig problem med systemet for utbetaling av lønn. 

Skulle opprøret spre seg til Irans sentrale olje- og petrokjemiske industri, vil det være en potensielt illevarslende utvikling for regimet.

I helgen kom det rapporter om at kjøpmenn i basaren i Teheran stengte og sluttet seg til protestene. Det er også et potensielt dårlig varsel til regimet ettersom handelsstanden ved hovedstadens basar normalt betraktes som lojal mot regimet.

Irans politiske ledelse holdt 9. oktober krisemøte. De oppfordret iranerne til å bevare den nasjonale enhet og stå imot «fiendtlige komplotter» fra motstanderne av det islamske system. Teheran har kommet med ulike anklager der blant andre Saudi-Arabia, Israel og USA og er blitt beskyldt for å ha pustet ild til urolighetene.

Iran Human Rights Watchdog hevder at minst 215 demonstranter er drept av sikkerhetsstyrkene, blant dem minst 27 barn. Hundrevis skal være såret og tusenvis arrestert. Offisiell iransk presse har publisert navnene på 24 medlemmer av sikkerhetsstyrkene som myndighetene hevder er blitt drept av «opprørere» etter at protestene startet.

17. oktober sto Evin-fengselet i Teheran i brann. Under opptøyer ble ifølge offisielle medier, åtte drept og dusinvis såret. Politiske fanger ble slått hardt ned på og overført til Rajai Shahr-fengselet (Gohardasht).

– Hallo verden, hør meg: Jeg vil ha revolusjon. Jeg vil leve fritt og er klar til å dø for det, siterte Reuters en 17 år gammel demonstrant i en sentral iransk by. 

Nyhetsbyrået avslørte av sikkerhetshensyn ikke navnet på og hvor demonstranten befant seg. Demonstranten la til: 

– Heller enn å dø hvert minutt under dette regimets undertrykkelse, foretrekker jeg å dø av sikkerhetsstyrkenes kuler under protest for frihet.

 

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.