OSLO TINGRETT: Journalist Ingvild Jensen i TV 2-nyhetene brøt sammen da hun fredag forklarte seg om press fra TV 2-ledelsen i forbindelse med at hun skulle vitne i voldtektssaken mot en tidligere kollega.
Tiltaltes forsvarer Mette Yvonne Larsen kom med sterke anklager mot TV 2-ledelsen under sin avsluttende prosedyre i tingretten fredag:
– Det er sjelden jeg får inntrykk av at en part i en straffesak ønsker å påvirke en oppklaring, sa Larsen under sin prosedyre. – Det er en drøy påstand, men jeg fremsetter den likevel, la hun til.
Vitnepåvirkning er straffbart. Straffelovens paragraf 157 angir en strafferamme på seks års fengsel for motarbeiding av rettsvesenet. Grove tilfeller kan straffes med inntil ti års fengsel.
Ingvild Jensen har jobbet i TV 2 siden 2014, hun har også fartstid fra Nettavisen og som nyhetsanker i NRK Dagsrevyen. Fredag var hun innkalt som vitne av forsvaret i saken mot den tidligere TV 2-ansatte som står tiltalt for voldtekt av en kvinnelig kollega.
Jensen er ikke det eneste av forsvarets vitner som har reagert negativt på oppmerksomhet fra TV 2-ledelsen i forbindelse med at de skulle vitne i straffesaken.
Innkalt til «samtaler»
Tidligere i dag omtalte Document at TV 2-ledelsen flere ganger forsøkte å innkalle politisk reporter Lars Joakim Skarvøy til «samtaler» før han skulle vitne i voldtektssaken, noe han reagerte på.
TV 2-ledelsen innkalte journalist til «samtaler» før han skulle vitne i retten: – Upassende
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække var den første som ville snakke med ham. Skarvøy klargjorde overfor henne at han ikke hadde behov for bistand av noe slag. Når det senere kom ytterligere to henvendelser, avslo han. I retten sa han at han syntes henvendelsene var merkelige og upassende.
Mette Yvonne Larsen påpekte under eksaminasjonen av Skarvøy at han hadde vært på hennes vitneliste siden i sommer, en vitneliste «med ganske nøye redegjørelse for hva du skulle si noe om, hvilke temaer», presiserte hun.
«Vitnestøtte»
To uker før rettssaken skulle starte, ble Skarvøy invitert av sin leder til «en samtale med TV 2s arbeidsrettsadvokat Randi Gustad», med tilbud om at han kunne få «vitnestøtte».
– Det syntes jeg var merkelig, jeg hadde aldri bedt om å få noen vitnestøtte, sa Skarvøy.
– Jeg syntes også det var veldig merkelig med hennes rolle. Hun hadde jo vært motpart mot [tiltalte] i hele håndteringen av den arbeidsrettslige siden av saken, som jeg også hadde vært delaktig i, så jeg syntes det var veldig merkelig at jeg skulle ha henne som støtte i denne saken, som jeg hadde hatt henne som motpart i for halvannet år siden. Så jeg sa nei til det.
TV 2-journalist tiltalt for voldtekt: Kollega beskriver «grenseløst» miljø med hard festing
– Veldig upassende
Noen dager før rettssaken skulle starte, ble Skarvøy igjen forsøkt innkalt til samtale. Denne gang av Sjur Paulsen, som er leder i TV 2s HR-avdeling.
– Han ville veldig gjerne ha en prat med meg før dette vitnemålet. Jeg avviste ham, sa Skarvøy, som karakteriserte de to siste henvendelsene som «veldig upassende».
Skarvøy reagerte også på TV 2-advokat Gustads nærvær i retten.
– Jeg har også blitt oppmerksom på at Randi Gustad skal være til stede her i retten og notere og få med seg alt som blir sagt. Det synes jeg heller ikke er noe passende hvis hun skal være støtte og ha omsorg for meg.
Harde ord
Mette Yvonne Larsen brukte uvanlig harde ord i sin prosedyre da hun tok opp hvordan Skarvøy og Jensen hadde opplevd sin arbeidsgiver etter at det ble kjent at de skulle vitne:
– Det er sjelden jeg får inntrykk av at en part i en straffesak ønsker å påvirke en oppklaring. Det er en drøy påstand, men jeg fremsetter den likevel.
– Lars Joakim Skarvøy får altså henvendelser fra ledelsen når han blir varslet som vitne. Ellers vil jeg nevne én ting til om Skarvøy: Når jeg varslet ham som vitne i juni–juli i år, så sa jeg også at han har hørt historien fra dag én. Og det var en ting jeg var sikker på, og som jeg forberedte Skarvøy på: Du blir garantert innkalt til politiet, sånn at politiet kan få hørt din versjon. Men det skjedde aldri.
– De er ikke interessert. De er ikke interessert i hva [tiltalte] hadde å si til sin venn Lars Joakim Skarvøy.
– Og så får han flere henvendelser fra ledelsen. Karianne Solbrække er ganske høyt oppe i næringskjeden her, hun er jo sjef, og hun innkaller ham til et møte. Så blir han innkalt til et møte med diverse andre; Randi Gustad og hvem det nå er, som vil gi ham støtte! Det han oppfatter, er jo noe annet: Hva er det du skal si?
– TV 2 går på forsvarets vitner
– Det er ganske spesielt at TV 2 – som er, som Skarvøy sa, en sentral part her – går på de vitnene som forsvarer har varslet! Det er ikke hverdagskost for meg at de vitnene jeg har valgt å føre, blir adressert på den måten.
Document overvar ikke Jensens vitnemål, og gjengir her hva advokat Larsen sa om hennes vitnemål i sin prosedyre:
– Ingvild Jensen, hun begynte å gråte! En dame på seksti år som begynner å gråte fordi hun blir, sånn som hun oppfatter det, så mye adressert fra ledelsen at hun er usikker på hvordan hun skal forholde seg til det. Og hun brøt sammen her da hun skulle fortelle om det.
– Men hva er det hun forklarer? Hun var bekymret for denne festkulturen, hun var redd for at både kvinner og menn utsatte seg for ting, hun var bekymret for hva denne gjengen holdt på med. Og hun sa én ting til: Disse har snakket mye sammen. De har hatt møter, de har drukket kaffe, og de har – alle vitner bortsett fra [fornærmede] – snakket mye sammen før de går til politiet.
Aktor: Fire år og tre måneder
I sin sluttprosedyre la aktor, statsadvokat Asbjørg Lykkjen, ned påstand om fire år og tre måneders fengsel for den tidligere TV 2-reporteren. Aktor mente det ikke var noen formildende omstendigheter i saken, men derimot flere skjerpende.
Tiltalte erkjenner ikke straffskyld, og hans forsvarer Larsen la ned påstand om frifinnelse.
Dom kan ventes om rundt to uker.
Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!