Moderaternas leder Ulf Kristersson presenterte fredag formiddag Sveriges nye regjering. Den blir avhengig av Sverigedemokraterna i Riksdagen.
Regjeringsforhandlingene har pågått siden valget 11. september. Fristen for å komme til enighet utløp egentlig onsdag, men Moderaternas leder fikk to dagers utsettelse. Avtalen ble framforhandlet på Tidö slott utenfor Västerås.
– Det blir en regjering bestående av Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna, som vil samarbeide nært med Sverigedemokraterna, sa Kristersson på fredagens pressekonferanse.
Det var knyttet spenning til om Sverigedemokraterna ville godta en regjering der de selv ikke er med, men der Liberalerna deltar.
– Vi skulle gjerne vært med, men når vi ikke er det, er det viktig med en avtale der vi får igjennom saker, sa Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.
Langt færre kvoteflyktninger
Han peker blant annet på innvandrings- og integreringspolitikken og justispolitikken. Sverige skal etter planen kun ta inn 900 kvoteflyktninger i året innen slutten av mandatperioden i 2026 – mot 6400 i dag. Kravene for å få statsborgerskap og asyl skal skjerpes. Samtidig konstaterte Åkesson at asylretten skal opprettholdes.
Politiet skal få opprette såkalte visitasjonssoner, straffen for gjengkriminalitet skal dobles, og det skal bli tillatt å føre anonyme vitner, ifølge Sverigedemokraternas leder. Et tiggerforbud skal også utredes.
Sverigedemokraterna fikk også gjennomslag for å beholde ledighetstrygden på dagens nivå.
– Det er et ubestridelig og dypt tap for Moderaterna. Og jeg kan leve med det, sier Kristersson.
Samtidig skal det innføres et samlet tak på offentlige ytelser, samt skattekutt for lave inntekter.
Lover samling
Moderaterna og Sverigedemokraterna får også gjennomslag for å avskaffe målet om at Sverige skal yte bistand som tilsvarer 1 prosent av brutto nasjonalinntekt.
Høyrepartiene fikk et svært knapt flertall i Riksdagen, og den påtroppende statsministeren la også vekt på dette i sin innledning:
– Vi har respekt for at det finnes uro i landet vårt: Om krigen, økonomien og splittelsen og den harde tonen i politikken. Vi vil samle, ikke splitte, og forene, ikke dele. Det trengs en ny ånd i svensk politikk, sier Kristersson.
Helse og kjernekraft
Kristdemokraternas Ebba Busch la vekt på at partiet har fått gjennomslag for sine hjertesaker: kjernekraft og helsereform.
– Vi ba om et mandat for århundrets helsereform. Det mandatet har vi fått, sier hun.
Partiet har fått gjennomslag for å overføre sykehusvesenet til staten, og for en kraftig utvidelse av primærhelsetjenesten.
I tillegg lover Busch at det nå skal bygges ut kjernekraft i Sverige.
– Målet vårt skal endres til 100 prosent fossilfri strømproduksjon. Vattenfall skal få i oppdrag å planlegge nye reaktorer, sier Kristdemokraternas partileder.
Liberalerna fornøyd med skolepolitikken
Liberalernas Johan Persson er også fornøyd med partiets gjennomslag i skolepolitikken, som lenge har vært sentral for Liberalerna.
– Vi peker på viktigheten av likeverdig skole over hele landet, og samme forutsetninger for elever i hele landet. Barn skal bære bøker, og ikke våpen, sier han.
Han sier også at partiet har fått gjennomslag for økt fokus på trygghet i klasserommet.
Kristersson mener avtalen er noe helt annet enn den såkalte januaravtalen, som førte til at Sverige omsider fikk en regjering, fem måneder etter valget i 2018. Den ble grunnlagt kun av nødvendighet, mellom tradisjonelle politiske motstandere, mener han.
– Vi ser fram til dette samarbeidet. Dette er en avtale som er basert på fire partier som har en felles problemanalyse, sier Moderaternas leder.
Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!