Retten frykter at «Abdullah», som er siktet for grov vold mot sin sønn (7), vil unndra seg rettsforfølgelse ved å flykte fra Norge – et faktum som forties av samtlige norske medier, unntatt Document.

«Abdullah» (ikke hans virkelige navn) er siktet for grov mishandling etter at hans syv år gamle sønn i august ble funnet med skader og sår over hele kroppen, fastbundet til en seng. Barnet skal ha blitt mishandlet og holdt fastbundet i flere timer. Saken har utløst politisk krise i Bergen.

«Abdullah» (31) siktet for å ha bundet fast og mishandlet sin sønn (7)

Ikke norsk statsborger

Document kan i dag avsløre at Abdullah ikke er norsk statsborger. Heller ikke dette er omtalt i noe medium, til tross for at det står å lese i en fengslingskjennelse Hordaland tingrett avsa allerede 6. september.

Fengslingsgrunnlaget kan vanskelig omtales uten å røpe at siktede er utlending. Av kjennelsen fremgår det at retten frykter at Abdullah vil unndra seg straffeforfølgelse dersom han ikke fengsles, og det er unndragelsesfaren som er selve grunnlaget for fengslingen.

Retten viser til at siktede er utenlandsk statsborger med permanent oppholdstillatelse i Norge. Han kom til Norge i 2015. Etter det opplyste har han ikke jobb eller formue i Norge. Ut over relasjonen til fornærmede er retten ikke kjent med at siktede har øvrige omsorgsforpliktelser eller relasjoner som gir sterke bånd til Norge. Retten finner at siktedes tilknytning til Norge er svak.

Risikerer utvisning

I tillegg kommer at Abdullah er siktet for «et alvorlig lovbrudd med forventet langvarig straff». Han risikerer utvisning, fastslår dommerfullmektig Pia Schjøtt.

Han risikerer også å bli utvist dersom han domfelles for forholdet i siktelsen. Selv om politiet har siktedes reisedokumenter, gir det ingen garanti for at siktede ikke unndrar seg forfølgning. Etter en helhetlig vurdering har retten kommet til at det gjør seg gjeldende konkrete og objektive holdepunkter som gir grunn til å frykte at siktede vil unndra seg forfølgning om han ikke fengsles.

Tause medier

Selve grunnlaget for fengslingen er altså unndragelsesfaren; faren for at siktede kan rømme landet. Dette sentrale faktum er ikke rapportert av noe medium, så vidt Document kan se.

Dette er i tråd med omtalen av saken for øvrig, hvor bare enkelte medier omtaler at far og sønn har utenlandsk opphav, og de som overhodet omtaler det, gjør det i en bisetning langt nede i artiklene.

Bergensavisen skriver eksempelvis at «Gutten hadde kommet fra utlandet for å bo hos sin far i Bergen». NTB meldte i august at «Den siktede mannen i 30-årene ankom Norge uten sin sønn for flere år siden. Han har forsøkt å få sønnen til Norge, og sønnen ankom landet for kort tid siden.»

VG hadde for få dager siden en grundig gjennomgang av saken: Dette er saken som veltet byrådet. Ikke et ord om far og sønns ikke-norske opphav.

Av fengslingskjennelsen fra 6. september fremgår det at det er gjennomført tilrettelagt avhør av fornærmede, «som etter rettens oppfatning har styrket mistankegrunnlaget ytterligere». Retten la vekt på «bevisenes styrke, sakens alvor og unndragelsesfaren».

– Unndragelsesfaren er reell

Fengslingen ble forlenget i en kjennelse 4. oktober.

Retten finner at vilkårene for varetektsfengsling er til stede etter straffeprosesslovens regler om unndragelsesfare (…). Fengslingsvilkåret omfatter unndragelse under etterforskning, hovedforhandling og eventuell soning eller andre særreaksjoner.

Dommer Anne-Sofie Lutro sier seg enig i vurderingen av siktedes tilknytning til Norge i kjennelsen fra september: «på den bakgrunn framstår unndragelsesfaren reell.»

Påtalemyndigheten har oppgitt at saken ventes ferdig etterforsket rundt nyttår og at hovedforhandling planlegges gjennomført vinteren/våren 2023. Påtalemyndigheten tar sikte på å holde den siktede fengslet frem til hovedforhandling, heter det i kjennelsen.

 

Kjøp billetter til møtet her!

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.