Den italienske valgvinneren Giorgia Meloni offentliggjorde søndag sine tanker om det fremtidige regjeringsarbeidet i Italia på en nokså uvanlig måte, nærmere bestemt i en videohilsen til sine politiske venner i det spanske partiet Vox.
I likhet med Fratelli d’Italia (FdI) blir Vox avhengig av politisk ståsted omtalt som henholdsvis konservativt, høyrepopulistisk og høyreekstremt, og sist helg arrangerte Santiago Abascals mannskap en politisk festival kalt Viva i Madrid – en begivenhet som tilsvarer FdIs årlige festival kalt Atreju i Roma.
Meloni beklaget innledningsvis at hun ikke kunne komme til Viva i egen person fordi hun er svært opptatt etter valgseieren, og takket for de oppmuntrende meldingene hun nylig hadde mottatt fra spanske patrioter.
Den påtroppende italienske regjeringen, som avventer den institusjonelle prosessen som vil ende med dens utnevnelse, har et stort ansvar for å gi raske svar på italienernes problemer, fortsatte FdI-lederen.
Meloni etterlot ingen tvil om hvor den nye regjeringen vil stå i Ukraina-krigen, idet hun straks omtalte Putins aggressive forsøk på å annektere ukrainske regioner til Russland som uakseptabelt.
På det innenrikspolitiske planet fremhevet hun først energikrisen, som har gitt Italias innbyggere og bedrifter uholdbart dyre energiregninger. Italia ønsker å samarbeide med EU for å stanse den finansielle spekulasjonen i gassmarkedet, sa Meloni.
På dette punktet har unionen sjansen til å vise at den mener alvor med ordet solidaritet, fastslo hun, og kritiserte deretter EU for ikke å ha ført en ansvarlig politikk hva angår hverken energi, matforsyning eller naturressurser. Da vi påpekte dette tidligere, ble vi avvist som populister uten sans for de viktigste strategiske spørsmålene, men historien har gitt oss rett, sa Meloni.
Europa må gjenvinne evnen til å ha en strategisk rolle og bestemme sin egen skjebne, fortsatte den påtroppende italienske statsministeren. I flere årtier ble vi fortalt at en friest mulig verdenshandel ville gjøre oss alle rikere og spre demokratiet til flere land, sånn at hele verden ville bli bedre, men slik gikk det ikke, sa Meloni.
Rikdommen er blitt konsentrert hos en elite, mens de autoritære statene har vunnet terreng uten å bli demokratiske, fortsatte Meloni. Samtidig er vi blitt svakere, og vi kontrollerer ikke lenger alt som er nødvendig for vår uavhengighet, fastslo hun. De internasjonale leveringskjedene må i størst mulig grad begrenses til allierte og vennligsinnede stater, konkluderte FdI-lederen.
Politikken på EU-nivå må først og fremst befatte seg med de store internasjonale sakene, og holde seg mer i bakgrunnen når det gjelder dagliglivet i medlemslandene, og ikke byråkratisere dette unødig, sa Meloni.
I miljøpolitikken anbefalte Meloni en mer pragmatisk fremgangsmåte der man ikke ødelegger sitt eget produksjonsliv, for slik å bli prisgitt Kina.
FdI-lederen fremhevet også behovet for et langt sterkere forsvar av Europas yttergrenser mot illegal migrasjon.
I familiepolitikken anbefalte Meloni at det må investeres i økte barnefødsler og familiens viktige sosiale rolle. Den italienske valgvinneren viste til land som Polen og Tsjekkia som eksempler, og håpte på noe lignende også for sine svenske venner, altså Sverigedemokraterna. Meloni stilte også sine forhåpninger til at Vox gjør et godt valg i Spania til neste år.
Et flertall av Europas borgere kjenner seg ikke igjen i venstresidens utopier og ideologier, og derfor vil de fortsette å be oss konservative om å ta over styringen, konkluderte Meloni. For å få til dette, må vi samarbeide, formanet hun.
Som statsminister vil jeg naturligvis forholde meg til alle utenlandske regjeringer, men som leder for FdI og europeiske konservative vil jeg fortsette å arbeide for vår side og for at den vinner valg i andre land, lovte Meloni. Bare på den måten kan vår verdensdel bli en politisk gigant, og ikke som nå bare en byråkratisk gigant, mener hun.
Vi har holdt ut både løgner, bakvaskelser og påstander om udugelighet, sa FdI-lederen til Vox-publikummet, og hovedstrømsmediene vil fortsette med det, men vi skal ikke være redde, for folk tror ikke lenger på dem, og de oppdager at vi ikke er de monstrene vi blir presentert som, la hun til, innen hun avsluttet med:
«Leve Vox, leve Spania, leve Italia, leve patriotenes Europa!»
Her har vi Meloni-regjeringens program i ti punkter, skriver det italienske nyhetsbyrået Agenzia Giornalistica Italia (AGI), som siterer store deler av talen og kommenterer at Melonis kommunikasjonsform både var partipolitisk og hadde en institusjonell tone.
Laura Boldrini, tidligere president og fremdeles medlem av Italias deputertkammer for Det demokratiske partiet (PD), som er det største på venstresiden, er svært kritisk til Melonis videohilsen til Vox.
Vox er et parti som etter Boldrinis oppfatning har nostalgi for diktaturet i Spania. PD-representanten er forskrekket over at Meloni fremhever Polen som eksempel, et land Boldrini kritiserer skarpt for det hun kaller manglende likestilling og autonomi i rettsvesenet, og som dessuten er anti-LGBT.
«Er det dette som venter oss?» spør en perpleks Boldrini.
Det nyvalgte italienske parlamentet trer sammen om to dager, og dets to kamre vil først velge sine presidentskap før prosessen med å utnevne en ny regjering begynner. Meloni kan ventes å tiltre som statsminister rundt månedsskiftet.
Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!