Protesterende, unge kvinner i Iran har kastet hijaben. Foto: Youtube.
Protestene i Iran gikk lørdag inn i sin fjerde uke. I Teheran ropte kvinnelige studenter «forsvinn» da president Ebrahim Raisi besøkte et universitet i byen.
Regimet i Iran møtes med et stadig sterkere sinne fra befolkingen. Mange har fått nok av å leve i et islamistisk diktatur, styrt av gamle mullaer og deres brutale politistyrker.
NTB-AP-AFP skriver om den seneste utviklingen i protestbølgen som går over landet, nå på den fjerde uken.
I hovedstaden Teheran ropte kvinnelige studenter «forsvinn» da president Ebrahim Raisi besøkte et universitet i byen. Dette er temmelig nye toner for regimet, som tidligere har blitt møtt med underdanighet, ærbødighet og frykt hvor de enn viste seg.
Dette siste opptrinnet berettes om av en aktivistgruppe, ifølge avisa The Guardian.
En video som aktivistgruppa 1500tasvir har postet på Twitter, viser kvinnelige studenter som roper «Raisi, forsvinn» og «mullaer, forsvinn» idet presidenten besøker universitetsområdet.
I sin tale på Alzhara-universitetet i Teheran lørdag fordømte den sterkt islamske presidenten demonstrasjonene på sitt sedvanlige vis. Men i stedet for å møtes med høflig applaus, ble han altså oppfordret til å komme seg vekk.
Demonstrasjonene i landet startet for tre uker siden etter at den 22 år gamle Mahsa Amini døde i det islamske moralpolitiets varetekt. Hun hadde først blitt pågrepet fordi hun ikke hadde dekket til håret sitt godt nok.
Fredag konkluderte iranske myndigheter med at Amini døde som følge av «lang tids sykdom», men det avviser familien hennes. Øyenvitner har fortalt at hun ble banket opp da hun ble pågrepet.
Protestene er de mest omfattende i landet på flere år, og ifølge den Oslo-baserte eksilgruppa Iran Human Rights er minst 185 mennesker drept siden protestene brøt ut.
Arbeidere streiker i protest mot regimet
Det er ikke bare studenter som reiser seg mot mulla-styret i Iran. Lørdag gikk arbeidere flere steder i landet ut i streik, samtidig som det brøt ut voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter i flere byer.
Det er i stor grad kvinnene som driver protestene fremover. I Saqez, hjembyen til Amini, marsjerte kvinnelige studenter og skoleelever i gatene. Ifølge menneskerettsgruppa Hengaw viser videoer demonstrantene som synger og roper slagord som «Kvinne, liv, frihet» og viftet med hodesjalene sine som de hadde tatt av seg.
En annen video som Hengaw har publisert, viser skolejenter som roper de samme slagordene idet de går inn i en skolebygning i Sanandaj, hovedstaden i Kurdistan-provinsen.
Tidligere har regimet styrt gjennom å spre frykt i befolkningen. Men dette kan bli vanskeligere fremover. Ved en viktig motorvei i Teheran hadde noen hengt opp et banner med teksten: «Vi er ikke redde lenger».
Både president Raisi og Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har anklaget USA og Israel for å nøre opp under de landsomfattende protestene.
Les også:
Ny bok! Bestill fra Document forlag:
Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!
Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: