Equinor har tatt beslutningen om å investere i et 25 megawatt litium-ion batterilagringsanlegg i Dorset sør i Storbritannia. Det opplyser Equinor på sine nettsider mandag. Dette er det første kommersielle batterilagringselementet for Equinor, og byggingen skal starte januar 2023 og forventes å være i drift i 3. kvartal samme år.
Equinor har som mål å skape en «lønnsom fornybarvirksomhet ved å integrere batterilagringsmidler i porteføljen», og har nå altså sanksjonert sitt første kommersielle batterilagringsprosjekt. I løpet av de siste 10 månedene har selskapet investert i to utviklingsselskaper for batterilagring: Noriker Power i Storbritannia, hvor Equinor har kjøpt 45 prosent eierandel, samt East Point Energy i USA.
Vestlige land satser tungt på batterier som balansekraft
Bakgrunnen for satsingen er den nylig publiserte energisikkerhetsstrategien hvor den britiske regjeringen kunngjør en ambisjon om at 95 prosent av elektrisiteten innen 2030 skal være «lavkarbon». Ettersom Storbritannia øker sin andel av sol- og vindkraft, skal batterilagring bidra til å hjelpe til med forsyningssikkerheten.
– Vår eierposisjon i Noriker gir oss en plattform for å bygge en energilagringsportefølje i Storbritannia. Vi forventer å sanksjonere opptil tre batterilagringsprosjekter i landet i løpet av de neste 6-9 månedene, sier Ingrid Fossgard-Moser, visepresident for energilagringsutvikling innen Renewables i Equinor i meldingen.
Utvikling av strømlagrings-infrastruktur er er ifølge britiske politikere helt avgjørende for å oppfylle ambisjonene om renere og rimeligere strøm. Med dette forutsetter myndighetene at det «grønne energisystemet» faktisk vil fungere, og blir både rimeligere og mer miljøvennlig enn den eksisterende energiforsyningen. Til tross for over ti år med aktiv «energiomstilling» finnes det ingen bevis for dette, men det ser ikke ut til å bremse entusiasmen.
Kostnader er aldri et fokus rundt grønt skifte
Equinor opplyser ikke hva anlegget skal koste, eller hvilke subsidier eller risikoavlastning som inngår i avtalen for å gjennomføre prosjektet. Tidligere erfaringer med batterilagringsprosjketer fra blant annet Austalia og Tyskland viser at systemet er forbundet med enorme kostnader, og svært begrenset evne til å holde samfunnet med tilstrekkelig og stabil strøm over tid.
Redaksjonen har publisert flere artikler hvor vi har sett kritisk på hydrogen som fremtidens energibærer. Det er tilsvarende vanskelig å finne nøktern og objektiv informasjon rundt batteri-bonanzaen i vestlige samfunn, men vi kommer tilbake med en lengre artikkel hvor vi tar for oss fenomenet.