I redegjørelsen om «rikets tilstand», trekker regjeringen fram 20 utvalg de har satt ned på sitt første år. Frp vi ha mer handling og mindre utredning.
– I stedet for å løse problemer, så setter regjeringen ned utvalg, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB.
Hun fulgte nøye med da kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) på vegne av regjeringen la fram redegjørelsen om «rikets tilstand» for Stortinget mandag. Den årlige statusrapporten oppsummerer arbeidet til regjeringen og hva de har oppnådd det siste året.
Til sammen noterte Listhaug seg at kommunalministeren i sin tale framhevet 20 forskjellige offentlige utvalg som regjeringen har satt ned siden de tiltrådte i fjor høst.
– Det må være det mest åpenbare tegnet på at dagens regjering er den mest handlingslammede i manns minne. De har brukt nesten ett år på å følge situasjonen nøye og skyver utvalg foran seg for å slippe å vise handlekraft for å løse utfordringene Norge har, sier Listhaug.
Hun trekker spesielt fram helseminister Ingvil Kjerkols (Ap) arbeid for å håndtere fastlegekrisen.
– Hun sa på valgnatten i fjor at å redde fastlegeordningen hastet mest. Det hun har oppnådd på det området hun mente var viktigst å prioritere, er å sette ned et utvalg og at antallet som står uten fastlege har økt med over 60.000 til 235.000, sier Listhaug.
Og fortsetter:
– Å sette ned et utvalg som skal vurdere hvordan ordningen kan reddes, er ikke noe annet enn trenering som vi ikke har tid til.
Etter valget i fjor høst har Helsedepartementet satt ned åtte nye utvalg. Dette er: Sykehusutvalget, Ekspertutvalg for gjennomgang av allmennlegetjenesten, ekspertgruppe for samfunnsøkonomiske vurderinger av smitteverntiltak, Varselutvalget, Ekspertutvalg om tvang, Helsepersonellkommisjonen, Abortutvalget og Tannhelseutvalget.
Frp-lederen har forståelse for at det noen ganger er nyttig å sette ned et utvalg for å få mer kunnskap.
– Men en rekke utvalg, særlig innen helse, fremstår kun som et forsøk på å kjøpe seg tid. Fordi det er nok fakta om hva som er problemet og hvilke tiltak som vil hjelpe, sier Listhaug.
Hun tillater seg i samme slengen å komme med en liten analyse av hvorfor begge regjeringspartiene sliter på meningsmålingene for tiden:
– Jeg tror hovedgrunnen er fordi de fremstår uten evne til å sette i gang tiltak på egen hånd, og viser liten vilje til å gjennomføre de utallige valgløftene de kom med, sier hun.
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier til NTB at regjeringen jobber på høygir med å finne løsninger på fastlegekrisen.
– Problemene i fastlegeordningen har utviklet seg over lengre tid, og Listhaug har selv vært ansvarlig for de siste åtte årenes utvikling. Vi ser på umiddelbare tiltak vi kan gjennomføre, og så har vi et utvalg som vil gi oss verdifulle innspill til statsbudsjettet i 2024, sier hun.
Kjerkol understreker at regjeringen er utålmodige, men at de må tenke nytt og ta grep som faktisk virker.
– Da er det viktig å ha et godt kunnskapsgrunnlag som peker på treffsikre tiltak. Jeg er glad for at vi har et ekspertutvalg satt sammen av fagfolk som vet hvor skoen trykker. Deres bidrag er viktig, sier hun.
NTB har også forelagt kritikken for Statsministerens kontor, men foreløpig ikke fått svar.
Det er langt ifra uvanlig at regjeringer setter ned mange utvalg for å finne ut hvordan de best skal løse utfordringer. Også den forrige regjeringen var en flittig produsent av offentlige utredninger.
Før Solberg-regjeringen gikk av i fjor høst, rakk de å sette ned 14 nye offentlige utvalg i løpet av tre uker.
– Det er en tendens til at regjeringer setter ned mange utvalg rett før et valg. Regjeringer vil jo være usikre på om de får fortsette. Men ved å nedsette utvalg kan den sette sitt preg på temaer og debatter i kommende stortingsperiode, sa professor Cathrine Holst ved Universitetet i Oslo til E24 i den forbindelse.
Hun har tidligere ledet et forskningsprosjekt om offentlige utredninger.
Les og se også: