I den første, store oktobermålingen fra TV2 kommer MDG over sperregrensen, og spolerer borgerlig mandatflertall. Samtidig har kategorien «Andre» vokst til over 6 prosent, med Demokratene som største parti.
Det renner inn med nye partimålinger, og tallene svinger en del for enkelte partier. Det mest stabile fra måling til måling, også nå i oktober, at Ap gjør det dårlig mens Høyre gjør det bra.
Høyre er fortsatt klart størst, men det er ikke nok til borgerlig flertall på TV 2s siste måling. Sp går frem, Ap tilbake og Rødt er større enn SV.
Et sentralt moment i målingen er at MDG nå klarer å komme seg over sperregrensen, noe som innebærer en del utjevningsmandater for partiet.
Dermed ville det borgerlige mandatflertallet røket, og den rødgrønne regjeringen kunne fortsatt å styre (forutsatt at MDG støtter en Ap-/SP-regjering, det kan være et uavklart spørsmål).
NTB melder at Høyre fortsatt er landets største parti tidlig i oktober, med 26,1 prosent til tross for en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng fra forrige måling. Dette går frem av Kantars oktobermåling for TV 2.
Partileder Erna Solberg har ikke lyst til å spekulere i hvorfor Høyre ligger så høyt, men hinter til Støres mannskap ikke fremstår som noe vinnerlag så langt: .
– De ser jo dagens regjering, og så husker de kanskje den forrige. Kanskje de gjør en vurdering av det, sier Solberg.
Arbeiderpartiet faller 1,4 prosentpoeng til svake 19,4 prosent. Regjeringspartner Senterpartiet går imidlertid opp 2,1 prosentpoeng, men er uansett så langt nede som 6,7 prosent. Til sammen har de to regjeringspartiene dermed bare litt over 25 prosent av velgerne i ryggen.
I og med at MDG er over sperregrensen igjen, får partiet syv plasser på Stortinget, mot nåværende tre. Lan M Berg, Une Bastholm og Rasmus Hansson ville fått selskap av fire til fra partiet.
Dermed ville de fire borgerlige partiene bare fått 84 mandater på Stortinget om denne målingen var valgresultatet. Det er ett mandat mindre enn det som kreves for flertall.
MDG ville avgjort om regjeringen ble rødgrønn eller borgerlig.
At et parti som MDG kan havne i en helt avgjørende vippeposisjon, og dermed få mulighet til å presse igjennom ytterliggående standpunkter uten folkelig forankring, er noe enkelte kan finne betenkelig for utviklingen av demokratiet.
Tilstandene i Oslo-byrådet kan oppfattes som et varselsskudd i så måte. Der har MDG fått gjennomført radikale endringer i hele Oslos samferdselsstruktur, til milliarder av kroner, med støtte av en minimal del av byens velgere.
Partienes oppslutning (endring fra september i parentes):
Høyre 26,8 (-1,7), Ap: 19,4 (-1,4), Frp: 14,2 (+0,1), Rødt: 8,1 (-), SV: 7,2 (-1,2), Senterpartiet 6,7 (+2,1), Venstre: 4,4 (-0,1), MDG: 4,4 (+0,6), KrF: 3,5 prosent (-).
Det noteres at andre partier nå får hele : 6,1 (+1,6). Blant disse har Demokratene 2,2 prosent og Industri og Næringspartiet 1,9 prosent, og er de største i kategorien. Pensjonistpartiet ender på 0,7, Sentrum 0,5 og De kristne 0,3, Alliansen 0,2, Helsepartiet 0,2. Folkets parti er ikke oppgitt med noe resultat i denne målingen.
TV 2s tallknuser Terje Sørensen mener det er lite trolig at noen av dem ville fått inn en representant:
– Stemmene er godt spredt over hele landet og terskelen er veldig høy for å komme inn med direkte mandater.
Målingen har 984 respondenter og ble tatt opp av Kantar i perioden 26. september til 30. september. Feilmarginen er mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng.
Les også denne nylige saken:
Snitt av målingene i september: Ap mest tilbake, velgerne vil ha Erna tilbake
Bestill fra Document forlag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: