Redaktørforeningen er sterkt kritisk til hemmeligholdet i Oslo tingrett: – Retten bedriver kollektiv avstraffelse av mediene. Jeg har aldri vært borti lignende, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø.
– Vi forventet at dommeren evnet å se det prinsipielle, og ryddet opp. Det skjedde ikke, konstaterer en oppgitt Nybø overfor Document.
Hun kommenterer Oslo tingretts kjennelse om lukkede dører og totalt hemmelighold rundt en pågående straffesak. Omer (17) står tiltalt for brudd på våpenloven etter at han skjøt seg selv i lysken ved et uhell.
Document omtalte kjennelsen i går: Politiadvokat ville utestenge Document fra retten – pressen pålegges total taushetsplikt. Også fagbladet Journalisten har i dag omtalt saken.
Politiadvokat Helle Brabrand ved Oslo politidistrikt ønsket å utestenge Document fra rettsforhandlingene, fremgår det av kjennelsen: «… pressen kan være til stede med referatforbud, med unntak av Document.»
Retten konkluderte med at både Document og øvrig presse kan få følge deler av rettssaken, dog underlagt straffebelagt forbud mot å rapportere noe som helst.
– Meget spesielt og svært problematisk
Svært problematisk, sier Nybø.
– Det retten gjør i denne saken er å bedrive kollektiv avstraffelse av redaktørstyrte medier generelt, på grunnlag av at de frykter at Document vil kunne bryte med presseetikken i framtida. Det er meget spesielt og svært problematisk. Jeg kan ikke huske å ha vært borti noe lignende før.
Det blir likevel ingen anke fra presseorganisasjonenes side, sier generalsekretæren.
– Vi har – i samarbeid med Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag – sterkt vurdert å anke kjennelsen. Problemet er at den kom bare et drøyt døgn før saken skulle gå for retten. Dette medførte at det ble umulig for oss å få skrevet og behandlet en anke før hovedforhandlingen uansett var over. Vi vil derfor avvente domsavsigelsen og eventuelle begrensninger i referatadgangen, samt følge opp dersom dommen blir anket til lagmannsretten.
Dommeren blander seg inn i etikken
Nybø er svært kritisk til at tingrettsdommer Åsa Gjesdal Bech «går dypt og detaljert inn i presseetikken» i sin kjennelse.
– Er det overhodet hennes bord?
– Nei, det er jo ikke det. Vi har en veldig god selvdømmeordning i Norge, og etiske regler både når det gjelder identifisering og omtale av saker der barn er involvert.
Nybø er kritisk til at retten har en forventning om at et redaktørstyrt medium kommer til å bryte med de presseetiske reglene, og at denne forventningen får konsekvenser for hvordan retten forholder til pressens adgang til å referere.
– Kan det sammenlignes med forhåndssensur?
– Ja, det er ihvertfall noe med at man kommer i forkjøpet, fordi man ikke har tillit til at media vil overholde et referatforbud.
Uvanlig
Historisk er det få eksempler på at norske medier har blitt ilagt rettergangsbot fordi man ikke har overholdt referatforbud i slike saker, sier Nybø.
– Det er uvanlig at det skjer. Retten kan reagere i etterkant, det spesielle her er at man med utgangspunkt i presseetikken reagerer før noe har skjedd.
– Vi har opplevd før at en forsvarer på vegne av en tiltalt har kommet med meninger om hvilke mediehus som skal få dekke en sak i retten, og i de tilfellene har vi opplevd at dommeren har ryddet opp. Det har ikke skjedd i dette tilfellet. Vi registrerte hva som kom fra både forsvarer og aktor i denne saken, og da forventet vi at det kom en kjennelse som vitnet om en dommer som evnet å se det prinsipielle, og ryddet opp. Det fikk vi ikke.
– Aktors oppførsel dypt bekymringsfull
– Hvor spesielt er det at statens representant; aktor, går inn for å utestenge et bestemt, navngitt medium?
– Det er dypt bekymringsfullt at vi får en situasjon der aktor legger opp til å behandle redaktørstyrte medier ulikt. Det er heldigvis første gang jeg har vært borti noe slikt.
– Er det påfallende at påtalemyndighetens representant ikke forstår mer av jussen?
– Jeg har ikke vært borti noe lignende, og mitt inntrykk er at det har heller ikke noen av de andre i presseorganisasjonene som har vært involvert i denne saken.
Bedt om å forlate retten
Document var til stede da rettsforhandlingene i saken mot Omer startet torsdag. Etter å fått høre aktor Helle Brabrands innledningsforedrag, samt noen innledende kommentarer fra forsvarer Sugin Varatharajan, henvendte rettens administrator Åsa Gjesdal Bech til Documents reporter med beskjed om å forlate rettssalen.
Document var eneste medium representert i retten.
Det er straffbart å referere noe som helst av det som sies i rettssal 269 i Oslo tingrett under forhandlingene. Strafferammen for brudd på taushetsplikten er fengsel i ett år.
Etter planen blir det prosedyrer i morgen fredag, og saken tas opp til doms.
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!