Sjefen for Verdens handelsorganisasjon (WTO) sier at hun tror verden er på vei mot en global resesjon. Dette mener hun skyldes at en rekke kriser har inntruffet samtidig.
Ifølge WTO-sjef, nigeriansk-amerikanske Ngozi Okonjo-Iweala, går den internasjonale økonomien harde tider i møte. Det er NTB-AFP som melder om saken tirsdag.
Spådommene er temmelig dystre:
– Jeg tror at vi står overfor en global resesjon. Det er dit vi er på vei. På samme tid må vi begynne å tenke på hvordan vi skal gjenreise økonomiene, og vi må se på hvordan vi kan få ny vekst, sa WTO-sjef Ngozi Okonjo-Iweala tirsdag under åpningen av organisasjonens årlige konferanse i Genève.
Flere land opplever i disse dager prisstigning, høye renter, mangel på matvarer, drivstoff og medisiner, samt energiknapphet. Den økonomiske nedgangen startet under pandemien i flere land.
Europas energipolitikk, drevet frem av tanken om et såkalt grønt skifte, har bidratt til å skape energiknapphet og stadig økende priser. Dette har også svekket Europas evne til å bidra til investeringer og vekst i fattige land rundt om i verden. Et økonomisk svekket og energifattig Europa blir kilde til problemer også mange andre steder i verden.
Hele situasjonen ble forverret etter Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år, i og med at Europas nedlegging av egen energiforsyning hadde gjort flere land avhengig av gassimport fra Russland.
Dessuten rammes den viktige kornproduksjonen i Ukraina, en sentral bidragsyter til «det globale matfatet».
FN advarer derfor om matmangel og mangedobling i antallet mennesker som står i fare for å sulte.
I Norge og andre rike land er er neppe faren for matmangel særlig stor, men de politiske kravene om bidrag og hjelp til andre land kan øke sterkt. Norge har sitt ry som «humanitær stormakt» å ivareta.
Norge yter per i dag ca. 40 milliarder kroner i året i bistand. Det er en allerede omstridt størrelse, og ytterligere økninger kan skape gnisninger i norsk politikk.
En generell resesjon vil også kunne gå hardt utover det norske oljefondet, som er tungt inne i aksjer verden over. Norges rikdom er således sensitiv for økonomisk nedgang globalt.
Det kan på sikt svekke Norges evne til å kjøpe seg fri fra den typen problemer andre land vil måtte leve med.
To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document:
;