Vil USA forsvare Taiwan med amerikanske soldater ble Joe Biden spurt. -Ja, var det utvetydige svaret. Svaret falt samme dag som Xi Jinping møtte Putin. Det er første gang en president slår fast at USA vil sende soldater i tilfelle et kinesisk angrep.

Svaret falt under det timelange intervjuprogrammet 60 Minutes på CBS, som er et opptak. Biden kunne korrigert hvis han ville.

Pelley asked, “What should Chinese President Xi know about your commitment to Taiwan?”

Biden said, “We agree with what we signed onto a long time ago. And that there’s a One China policy, and Taiwan makes their own judgments about their independence. We are not moving. We’re not encouraging their being independent. That’s their decision.”

Pelley said, “But would U.S. forces defend the Island?”

Biden said, “Yes, if, in fact, there was an unprecedented attack.”

Pelley spurte: «Hva bør Kinas president Xi vite om ditt engasjement for Taiwan?»

Biden sa: «Vi er enige i det vi skrev under på for lenge siden. Og at det er en One China-politikk, og Taiwan gjør sine egne vurderinger om deres uavhengighet. Vi flytter ikke. Vi oppfordrer ikke dem til å være uavhengige. Det er deres avgjørelse.»

Pelley sa: «Men ville amerikanske styrker forsvare øya?»

Biden sa: «Ja, hvis det faktisk var et angrep uten sidestykke.»

Biden har også tidligere sagt dette. Da rykket Det hvite hus ut og korrigerte: Politikken hadde ikke endret seg. USA vil holde alle muligheter åpne. Det kalles strategisk tvetydighet. Men denne gang falt svaret under et innspilt intervju, hvor alt er forberedt på forhånd og muligheter for korreksjon i ettertid foreligger. Hvis Biden sier noe betydningsfullt i et så viktig spørsmål er det fordi han vil si det.

Også denne gang kom det en korreksjon fra Det hvite hus, men den har ikke samme tyngde denne gang. Biden landet i Storbritannia da intervjuet ble sendt.

For Kina er dette et spørsmål av største viktighet. Kina har sagt de vil gå til krig hvis Taiwan erklærer uavhengighet.

De fleste land har godkjent en-Kina-linjen. Den åpner for ett land, to systemer. Men det samme sa Kina om Hongkong. Da det kom til stykket betød ikke forsikringene noenting. Det var bare ett system.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.