Vakre, luksuriøse Engø gård. Foto: Facebook.
Først fikk Velferdsetaten i Oslo kommune kritikk for sin pengebruk i en intern rapport. Kort tid etter reiste 12 ansatte på femstjerners hotell og drakk vin for 22.000 kroner.
Det snakkes stadig om stramme budsjetter og behov for innsparinger i Oslo kommune, under ledelse av Raymond Johansens rødgrønne byråd.
Men det gjelder åpenbart ikke egne ansatte.
Aftenposten (betalingsmur) kan fortelle om det mange vil oppfatte som hemningsløs pengebruk i kommunens Velferdsetat:
«Engø Gård er en eksklusiv og fredfull idyll langt borte fra hverdagens krav, stress og mas.» Slik beskrives Tjøme-hotellet der 12 av Velferdsetatens ansatte tilbrakte to netter i november 2021.
Aftenposten har fått innsyn i fakturaen fra hotelloppholdet.
Regningen for de to nettene kom på 118.000 kroner. Det utgjør nesten 10.000 kroner pr. person. På kvitteringen finner vi blant annet vin for nesten 22.000 kroner, skriver avisen.
Oslo kommune følger samme regler som staten for hvor mye alkohol de kan spandere på sine ansatte: Maks to glass til middagen. Disse retningslinjene ble brutt.
Velferdsetaten er en del av Oslo kommune, ledet av de rødgrønne partiene Ap, SV og MDG.
Nettene på Engø Gård er kun ett av mange rådyre hotellopphold denne etaten har spandert på seg de siste årene, for skattebetalernes penger. Aftenposten presenterer oversikten:
Etaten har det siste året besøkt blant annet fasjonable Losby Gods, Refsnes Gods og Hotel Bristol. Flere turer er også lagt til spahoteller som Son Spa og Farris Bad. Det viser en gjennomgang av flere av Velferdsetatens hotellfakturaer.
Noen av fakturaene gjelder kun dagsbesøk med leie av konferanselokaler. Andre gjelder én eller flere netter, med middag, lunsj, drikke og iblant også underholdning.
Noen av oppholdene har virkelig tatt av:
I november i fjor, kort tid etter oppholdet på Engø Gård, tilbrakte 12 ansatte i etaten én natt på Son Spa.
Regningen kom på 57.000 kroner. Det inkluderte blant annet et detektiv-rollespill til 5400 kroner, 450 kroner pr. person.
Turene til Engø Gård og Son Spa kom få uker etter at konsulentselskapet Deloitte i en rapport kritiserte etaten for dårlig økonomistyring, internt spill og dårlig oppfølging av eget regelverk.
Nok av andre saker å bruke pengene på
Velferdsetaten jobber blant annet med tiltak for rusmisbrukere, boliger for grupper med særlige behov og tiltak for å skape et trygt miljø i Oslo sentrum. Etaten har ca. 1300 ansatte.
Guri Bergo er direktør for Velferdsetaten. Hun reagerer på hvor mye penger etaten la igjen på Engø Gård.
– Jeg synes summen er for høy. Vi er en offentlig etat, og vi skal være gnitne med midlene vi har til rådighet, sier hun til Aftenposten, og forsikrer at hun reagerer på denne regningen.
Vinregningen på nesten 22. 000 kroner kommenterer hun slik:
– Når du bruker fellesskapets midler, må du snu på hver krone. Det er ikke gjort her. Dette følger jeg opp internt.
– Hadde behov for god mat og drikke
John Ingar Danielsen er direktør for Avdeling rustjenester og tilrettelagte boliger i Velferdsetaten. Han forklarer oppholdet slik:
– Vi hadde behov for å evaluere arbeidet, reetablere tjenestene og fokusere på det videre arbeidet gjennom å senke skuldrene med god mat og god drikke.
Luksus for skattepengene
Flere ganger det siste året har etaten betalt over 3000 kroner pr. hotellrom for ansatte. Til sammenligning kostet et hotellrom i Norge i snitt 1060 kroner natten i 2021, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Likevel bedyrer Bergo at etaten alltid henter ut minst tre tilbud og velger det rimeligste.
Sviktende tillit
Etaten har ikke lykkes med å finne dokumentasjon på de andre tilbudene de hentet inn da Engø Gård ble bestilt. Men man skal også ha vurdert tilbud fra femstjernershotellet Lysebu Hotel og spahotellet Støtvig Hotel, som neppe er særlig mye rimeligere.
– Jeg tar selvkritikk på at det ble noe dyrere enn det som først var planlagt, sier han til Aftenposten.
Heller ikke Bergo er særlig stolt av hvordan etaten har forvaltet offentlige midler i en økonomisk trang tid for kommunen:
– … det er ikke greit. Her har det vært tillitsbasert ledelse hvor vi har trodd at organisasjonen forstår at dette ikke går. Det vil jeg ettergå nå, avslutter hun.
I Oslo kommune står de offentlige utfordringene i kø, og det er vanskelig å få pengene til å strekke til. Både innenfor helse, eldreomsorg, rusomsorg, ungdomstiltak, skole og utdanning, vedlikehold og en rekk andre sektorer er budsjettene knappe i forhold til oppgavene som skal løses.
For en kommuneledelse og et byråd som allerede har et frynsete rykte for sin pengebruk, er dette en sak man neppe trenger nå.
Selv om det her er snakk om relativt begrensede summer sammenlignet med annen kommunal pengesløsing i hovedstaden, tar det seg dårlig ut nå når man har begynt nedtellingen det siste året frem mot kommunevalget høsten 2023.
(Sitatene i saken er noe forkortet av Document.)
Les også:
Knallhard kritikk mot rødgrønn millionsløsing: – Oslos økonomi kjøres i grøfta
To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: