MDG ligger under sperregrensen og generelt lite i søkelyset. Likevel drømmer den mulig påtroppende partilederen om regjeringsplass og makt til å endre Norge.
De fleste piler har pekt nedover for MDG en god stund. Etter det dårlige stortingsvalget i fjor høst (3,9 prosent), har også de fleste meningsmålinger plassert partiet under sperregrensen på 4 prosent.
Det later rett og slett til at vinden er gått ut av den grønne MDG-ballongen. Partiet synes mer eller mindre glemt og plassert på sidelinjen.
Men innad i MDG snakkes det like fullt i store bokstaver om at man skal endre samfunnet på dramatisk vis. Det handler bare om å skaffe seg den makt og innflytelse som må til.
Nåværende fungerende partileder (tidligere nestleder) Arild Hermstad beretter til Aftenposten (betalingsmur) om sine visjoner. Det første som må skje, er at Hermstad blir permanent leder for MDG. Deretter står Norge og verden for tur.
Man er ikke spesielt fornøyde med hvordan Støre-regjeringen ivaretar MDGs ambisjoner:
MDGs interne strategiutvalg slår fast at Støre-regjeringen ikke fører grønnere politikk enn den forrige, borgerlige regjeringen, skriver Aftenposten.
Denne høsten skal MDG velge seg ny partileder etter Une Bastholm.
Fungerende leder Arild Hermstad regnes som en klar favoritt til å overta. Og da begynner jobben med å komme seg opp fra den skyggedalen man nå befinner seg i:
Uansett hvem det blir, venter en klar bestilling fra partiet: Partiet skal rustes til å bli et regjeringsparti innen 2030, skriver Aftenposten. Det går frem av en langtidsstrategi partiets landsmøte vedtok i mai.
Arbeidet med å utforme strategien, ble ledet av Bastholm, og nå skal Hermstad ta stafettpinnen videre mot nye høyder.
Mye skal være gjort innen 2020:
Målet er at MDG i 2030 skal ha ledet frem et såkalt grønt skifte i norsk politikk. Hermstad viser til at MDG sitter i posisjon både lokalt og regionalt, ikke minst i Oslo.
Det er delte oppfatninger i befolkningen om hvor vellykket dette har vært, hvilket partiets oppslutning sier noe om. Men Hermstad lar seg ikke dempe av slikt:
– Vi tar styring og makt når vi får sjansen til det. Og det tenker vi også er naturlig på nasjonalt nivå. Men vi må jo få gjennomslag for vår grønne politikk, sier han til Aftenposten.
Han medgir at veien til regjeringskontorene er bratt. Ap-leder Jonas Gahr Støre har utelukket å regjere med MDG. Det har heller aldri vært aktuelt for Høyre.
– Det betyr vi må fortsette å vokse – og egentlig i prinsippet tror jeg vi må havne på vippen for å klare å få gjennomslagene vi trenger.
Vil løfte seg etter valgfiaskoen
Langtidsstrategien kommer etter partiets selvransakelse etter fjorårets valgskuffelse.
I evalueringsrapporten slås det fast at partiet fremsto som et «ensaksparti» og at politisk ledelse var «utydelig». Evalueringen peker også på at ultimatumet om oljeletestans skygget for resten av miljøpolitikken og svekket MDGs troverdighet i andre saker.
Arild Hermstad som ledet evalueringen, men vil ikke love at oljeultimatumet ikke vil bli stilt på nytt.
MDG vil ha bort oljevirksomheten.
Man er relativt upresise på hvordan den norske velferdsstaten med sine trygder, pensjoner, helsevesen, skolevesen, samferdsel, kultur, forsvar, bistand m.m. skal opprettholdes, uten de enorme inntektene oljevirksomheten gir landet.
Dette er noe som skal ordne seg, med tilstrekkelige doser ny, grønn politikk i regi av MDG.
I den nye langtidsstrategien er partiet kritisk til Støre som statsminister i en ny periode etter denne:
– Sittende regjering fører ikke grønnere politikk enn den forrige», heter det i innstillingen fra strategiutvalget.
Hermstad sier seg enig i det:
– Regjeringen har sittet ett år, og foreløpig er det ikke noe forskjell. Det er derfor vi trengs, sier han.
Til Aftenposten sier Hermstad videre at «den grønne ideologen er den beste for dette århundret», og dette gjelder i land over hele Europa.
– Det er helt tydelig at MDG er kommet for å bli, sier han.
Noen vil mene at akkurat det er blitt noe mindre tydelig i senere tid.
Han avviser også at partiet skal bli mildere i tonen, eller mindre kompromissløse.
– Det er jo slik at klima- og naturkrisen krever en helt ny politisk kurs. Det mener vi fortsatt, og når de andre partiene svikter må vi gi beskjed. Men vi skal bli bedre til å få med oss folk.
Hovedstrategien for å heve MDG fra nåværende plass under sperregrensen synes altså å være: Mer av det samme.
Som et ledd i denne strategien er MDG ifølge NTB opptatt av å få innført EUs fjerde energipakke så raskt som mulig.
De er engstelige for at Senterpartiet kan få regjeringen til å trenere denne saken:
– Jeg frykter veldig at Støre lar seg skremme av Senterpartiet og derfor utsetter pakken, sier MDGs Une Bastholm til Klassekampen.
Avslutningsvis oppsummer Bastholm med å dele MDGs velkjente mantra:
– Europa står midt i en energi- og klimakrise. Da har vi ikke tid til å kaste bort tid på unødvendig trenering av en debatt vi uansett må ta, sier Bastholm overfor NTB.
Les også:
To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: