Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre før NRKs partilederdebatt i Bodø den 10. september 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Meningsmålingene de siste månedene er helt entydige: Hundre­tusener av velgere har siden valget i fjor byttet regjerings­partiene ut med de to største opposisjons­partiene.

Ap og Sp fikk nesten 40 prosent av stemmene ved stortings­valget i fjor høst. Kantars måling for TV2 viste mandag at de nå har så vidt 25 prosent av velgerne bak seg. De har tapt 15 prosent­poengs oppslutning mens Høyre og Fremskritts­partiet har gått frem til sammen 9,9 prosent­poeng. De to støttes nå av 41,9 prosent av velgerne.

Det er mange grunner til regjerings­partienes tilbakegang. Senter­partiet har mistet 70 prosent av sine velgere på 12 måneder – selv om partiet i Stortinget stemte mot den politikken som har ført til folkets fremste frustrasjon: Strømprisene.

Men folk har kort hukommelse. Sp straffes for som regjerings­parti å gjøre lite og ingenting med strømprisens årsaker. Partiet er bare med på å reparere skadene. Sp er gjennom regjerings­prosjektet tvunget til å godta at norsk strømpris avgjøres i utlandet. Partiet er junior­partner i et samstyre hvor Ap bestemmer. Junior­partnerne i koalisjoner taper som regel – bare spør SV, som så vidt klarte sperre­grensen etter åtte Stoltenberg-regjeringsår. Eller Frp, som velgerne straffet sterkt for å være oppvarter for Erna Solberg.

Strømprisene er ikke eneste anstøtsstein for regjerings­partiene, men den viktigste. Prisen er et resultat av utenlands­kabler og tilslutning til EUs energibyrå Acer. Og ikke å forglemme: Stortingets vedtak i 1990 om å omgjøre den elkraften folket eier gjennom offentlige kraftverk til en alminnelig handelsvare på linje jernmalm, kaffe og soyabønner hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisen.

Dette er stortingsvedtak initiert av Høyre-ledede regjeringer, men som Arbeider­partiet har vært med på å vedta. Dagens absurde kraftpriser er en uunngåelig følge av vettløse vedtak som Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskritts­partiet har støttet.

Når de blå partiene likevel belønnes, mens Ap straffes, kommer det ganske enkelt av at det er Ap som er i regjerings­posisjon. Høyre og Frp kan sitte stille og la Ap være folkets prügelknabe.

I vår tid er politisk tillit noe som fort går ut på dato. Ved valget i 2009 var det så vidt båten bar for Stoltenberg-regjeringen og fire år senere var det over og ut. Ap sølte vekk valgseieren i 2017, men fire år senere var nederlaget et faktum for Solberg & Co.

Det var annerledes før. I den 36 år lange perioden 1945-1981 var det borgerlig regjering bare i sju år. Ellers styrte Arbeider­partiet. Ap-regjeringer fikk tillit i valg etter valg. Folk var saktens misfornøyd med mangt og mye da også, men bred folkelig tillit gjorde at det det skulle mye til før velgerne skiftet parti.

Nå sitter tilliten løst. Det er ikke så rart. Løfter er ikke lenger til for å holdes. Og når makthaverne stjeler den nasjonale råderetten over folkets egen kraft for å legge den i børshaiers og utlendingers hender, er det ikke så rart at politisk tillit fordunster. Når folk oppdager at de er blitt svindlet, trekker de sine konklusjoner.

Til alt hell for Høyre og Fremskritts­partiet er det Ap og stakkars Sp som får støyten. Men de blå partiene er like medskyldige som Ap for at familier og næringsliv utarmes mens statskassen og kraft­selskapenes kasser flommer over av penger.

Strømprisen er en pest og en plage. Menings­målingene viser at folks sympati raskt skifter fra den ene plageånden til den andre.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.