Lavtlønnede europeere har høyere energiregning enn hele inntekten. Dette viser en studie fra Den europeiske faglige samorganisasjon (ETUC).

Antallet øker: ifølge studien har 9,5 millioner flere europeere i lønnet arbeid problemer med å betale energiregningene sine, sammenlignet med før energikrisen startet.

Energiprisene i juli var 38 prosent høyere enn året før. I Estland må nå en minstelønnsarbeider jobbe 26 dager ekstra i året, kun for å betale energiregningen.

– Når regningen din koster over en månedslønn, er det ikke noe smart sparetriks som kan utgjøre noen forskjell, sier visegeneralsekretær Esther Lynch i ETUC.

– Millioner av mennesker har simpelthen ikke råd til å betale for energien de bruker, sier hun videre.

– Samtidig nyter administrerende direktører og aksjonærer i energiselskaper rekordfortjeneste på deres bekostning.

Dette var altså i juli, nå er situasjonen blitt verre, skriver ETUC.

Krisen arbeiderne står overfor er nå enda verre, og forverres på grunn av ytterligere økninger i prisene på energi og andre grunnleggende ting som mat.

Fagorganisasjonen oppfordrer europeiske ledere til å sette pristak på energi og gi utbetalinger til lavlønnede, samt å skattlegge uventet overskudd for energiselskapene, skriver NTB.

Dette er bare ett av kravene. I tillegg er følgende krav sendt til både Ursula von der Leyen, Charles Michel og andre europeiske ledere, skriver ETUC.

  • Lønnsøkninger for å møte økningen i levekostnadene, dette betyr å støtte kollektive forhandlinger
  • Minstelønninger må økes for å sikre tilstrekkelighet, og det må iverksettes målrettede nødbetalinger for lavtlønnede personer som sliter med å ha råd til strømregningene sine, sammen med et forbud mot frakobling
  • Nasjonale og europeiske støttetiltak for å beskytte inntekter og arbeidsplasser i industri, tjenester og offentlig sektor, for å beskytte arbeidsplasser og inntekter, og for å finansiere sosiale tiltak for å takle denne krisen og rettferdige overgangsprosesser

EUs energiministre må ta stilling til kravene på et hastemøte fredag, hvor EUs 27 energiministre skal diskutere mulige veier ut av energikrisen.

Les også:

Europa svekkes mest av sin egen manglende fornuft

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.