Lyse-sjef Eimund Nygaard sier han ville ha holdt mer igjen på kraften hvis han hadde trodd at prisene skulle bli så høye som de er nå. For de høye prisene kom som en overraskelse.
Flere fabrikker i Sørvest, deriblant Alcoa Lista og Rec Solar, har varslet at de vil trappe ned aktiviteten.
Nygaard i kraftprodusenten Lyse forstår at mange er fortvilet. Han er intervjuet av Aftenbladet.
– Hadde du noen gang trodd at vi ville få se timepriser på åtte-ni kroner kilowattimen?
– Nei, selvfølgelig ikke. For da hadde vi ikke kjørt kraftverkene våre på den måten vi har gjort. Det hadde ingen gjort. Så det er ingen som har sett for seg den situasjonen overhodet, sier Nygaard med referanse til at det ville vært en fordel å holde igjen på vannet om man hadde kjent dagens kraftsituasjon.
På grunn av strømstøtten virker det som at husholdningene vil overleve en stund. Men for bedriftene er situasjonen verre, sier Nygaard.
– For husholdningene er dette kanskje til å leve med, med noen som ikke klarer det, da. Jeg er enda mer bekymret for mindre bedrifter som ikke har sikret seg, små bedrifter med ganske høyt forbruk.
Regjeringen har lovt strømstøtte til bedriftene i løpet av september. Men næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret for overoppheting i norsk økonomi. Selv har Vestre fått nesten 50 millioner av kroner i støtte fra Innovasjon Norge for å skape lokale arbeidsplasser, på nokså tvilsomt grunnlag.
Ap-statsråd lovet lokale arbeidsplasser, men de fleste ansatte er svensker
Spotprisen på strøm i Sørvest er i dag på 5,66 kroner, som tilsier en totalpris på 7,63 inkludert en gjennomsnittlig nettleie og avgifter. Allikevel tjener ikke Lyse stort på prisøkningen.
– Det er litt spesielt når folk tror du tjener masse penger, og så gjør du egentlig ikke det. For vår del kan jo prisen være som den vil, når du ikke kjører, sier han.
Magasinene tømmes, dette bekymrer industriaktører som Elkem, som ønsker strengere restriksjoner.
Regjeringen og NVE har bedt de store vannkraftaktørene om å holde igjen på vannkraften, for at vi skal klare oss gjennom vinteren.
– Det er vi selvfølgelig lojale til, sier Nygaard.
Nygaard tror dog ikke at krisen vil vare i årevis. Men hvor lenge overlever norsk industri med slike kostnader?