Som EØS-medlem må Norge følge EUs energilover, og disse gir ikke adgang til å begrense eksporten av strøm i det indre markedet, sier EU-kommisjonens klima- og energipolitiske talsmann Tim McPhie til TV 2.
McPhies uttalelse kommer som reaksjon på at den norske regjeringen vurderer å innføre en mekanisme som begrenser strømeksporten hvis fyllingsgraden i magasinene blir for lav.
Kommisjonen ønsker ikke at Norge skal føre en selvstendig strømpolitikk:
– Det betyr at selv om EU-retten åpner for måter å skjerme kapasiteten i flerårsmagasiner på, for eksempel gjennom innføring av et bestemt krav til minstefylling, så kan ikke noen slik beslutning innebære stenging av grensene for å begrense kraftutveksling i det indre marked for elektrisitet, sier McPhie.
Den norske regjeringen ved energiminister Terje Aasland (Ap) virker likevel rede til å trosse unionen på dette punktet:
– Norge har, som andre land, et ansvar for å sikre kraftforsyningen vår i usikre tider. Vi må ha trygghet for at vi kan sikre vår egen forsyningssikkerhet i møte med unormale og uforutsette hendelser, sier Aasland.
– Vi vil derfor utvikle en egen styringsmekanisme som gjør at når vannstanden faller under normalen for årstiden og ned mot et lavt nivå, så begrenses eksporten.
I kulissene har norske utenriksmyndigheter forsøkt å forberede EU på det som kommer:
TV 2 er kjent med at det gjennom sommeren har foregått et stille diplomati rundt den planlagte eksportbremsen.
Norske myndigheter har hatt møter med både EU-institusjonene og land som Danmark, Sverige, Tyskland, Nederland og Storbritannia for å diskutere saken.
Diskusjonene har foregått både på embetsnivå og på høyere politisk nivå – inkludert på statsministernivå.
Fra EUs side kan det aksepteres at Norge produserer mindre strøm for å fylle magasinene, men i henhold til unionens prinsipper må det som produseres, også kunne eksporteres, mekder TV 2.
Energibransjen frykter at energipolitikk igjen blir et nasjonalt anliggende:
I en felles pressemelding skriver danske Energinet, finske Fingrid og Svenska Kraftnät at de har forståelse for behovet for å trygge forsyningssikkerheten, men at de samtidig er «dypt bekymret» for planene om en eksportbrems. «Vi frykter at et slikt grep kan inspirere andre land til å vurdere lignende restriksjoner», fortsetter de.
Dersom den norske regjeringen står på sitt for å unngå politisk kaos på hjemmebane, vil EU kunne svare med sanksjoner. Spørsmålet er om Jonas Gahr Støres kabinett allerede har tatt høyde for den muligheten.
For tegn til nasjonalisering av energisektoren kan sees Europa rundt. Spania og Portugal har fått status som en slags «energiøy», Frankrike har nasjonalisert energiselskapet EDF, i Skottland har førsteminister Nicola Sturgeon tatt til orde for nasjonalisering av energisektoren, og i Tyskland har Die Linke tatt til orde for å begrense strømeksporten.
Disse signalene avtegner konturene av et ras på energifeltet som EU-kommisjonen absolutt ønsker å unngå. Men det klarer den ikke hvis nasjonalstatene ikke lar seg skremme til lydighet.
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!