Oljepengebruken skal ned, og uforutsette utgifter vil øke. Neste års statsbudsjett blir krevende for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Han har også partiets dalende oppslutning å tenke på.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte tirsdag de økonomiske utsiktene og problemstillingene regjeringen står overfor før årets budsjettkonferanse, som starter onsdag.
Dette meldes av NTB-Bibiana Piene.
«Augustforedraget» er det uvanlige navnet Vedum har gitt pressekonferansen. Men så er det også uvanlige tider, slår han fast.
– Budsjettarbeidet har endret seg enormt fra januar og februar til nå. Jeg tror det aldri har endret seg så mye for en regjering før, sier Vedum.
– Vi har høy vekst, men samtidig høy prisvekst. Det er ruskete farvann og en vanskelig balansegang, medgir han.
Dempe prisveksten
Derfor varsler regjeringen tøffe prioriteringer framover.
Utgifter til forsvar og beredskap, strømstøtte, pensjon og ukrainske flyktninger vil prege neste års budsjett. Men Vedum brukte mesteparten av foredraget på å hamre inn ett budskap: Prisveksten må ned.
Den økonomiske kalddusjen har allerede vart en stund for folk flest. Både strøm, bensin, matvarer og andre varer har blitt dyrere. Inflasjonen i Norge økte til 6,8 prosent i juli i år. Samtidig går rentene opp.
Finansministeren frykter at over tid kan prisveksten bli selvforsterkende.
Frykter økt ledighet
– Høy prisvekst over tid skaper ustabilitet. Ustabilitet skaper utrygghet. Og utrygghet er ikke godt for noen ting, sier Vedum, som begrunner sin uro med å vise til eksempler fra 1970- og 80-tallet.
– Historien viser at etter en periode med høy prisvekst kommer en periode med høy ledighet. Det vil denne regjeringen for enhver pris unngå, sier Vedum.
– Det er utrolig viktig for det norske samfunnet at vi ikke styrer inn i nye perioder med høy ledighet. For høy ledighet rammer ekstremt urettferdig, og det skaper nye forskjeller, sier han.
Mindre oljepenger
For å få ned prisveksten vil Vedum kutte oljepengebruken. Samme budskap kom statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) med i forrige uke.
– De krisene min generasjon har vært gjennom, har hatt ett svar hver gang: Økt oljepengebruk. Men nå er det annerledes. Nå må oljepengebruken ned, slår han fast.
– Det letteste for politikere er at man bruker mye penger på alle mulige ting. Men da vet vi at farten i økonomien vil gå enda mer opp. Og det vil legge ytterligere press på prisene. Og det rammer dem som har lavest og middels inntekter, og en del mindre og sårbare bedrifter, sier Vedum.
Tidligere regjeringer har også lovet å få oljepengebruken ned, men ikke fulgt opp løftene.
Men til NTB forsikrer Vedum at løftene nå vil bli holdt.
Strid om skatt
Vedum lover lavere skatt for dem med inntekt under 750.000 kroner og bekrefter at det vil komme skatteskjerpelser for dem med høyest inntekt.
Men regjeringens løfte om ikke å øke det samlede skattetrykket står ved lag, sier han.
Det reagerer både SV, som regjeringen skal forhandle med om budsjettet, og Rødt på. Forslag om skattelette møtes tradisjonelt med motstand fra disse partiene:
– Den enkleste måten å stramme inn på er å øke skattene på store formuer og høye inntekter. Arbeiderpartiets skatteløfte gir ikke mening i den situasjonen Norge er i nå, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV til NTB.
– Regjeringens skatteløfte er en selvpålagt tvangstrøye. Tiltak mot priskrisen kan finansieres med økt skatt på de rikeste. Det vil ikke føre til press i økonomien, supplerer Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.
Regjeringen samles onsdag og torsdag denne uken for å legge siste hånd på statsbudsjettet for 2023.
For både Senterpartiet og regjeringspartner Arbeiderpartiet er det viktig å legge frem et budsjett som kan bidra til å snu den dårlige utviklingen i meningsmålingene.
Signaler om stramt budsjett vil av de fleste eksperter oppfattes som at en slik snuoperasjon for populariteten ikke er så veldig nært forestående.
Les også:
To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: