Ifølge Financial Times vil EUs utenriksministere si opp visumavtalen med Russland når de møtes i Tsjekkia tirsdag. Det vil gjøre det vanskelig for russere å komme til Europa. Flere politikere har sagt at russerne bør få et signal om at de ikke er ønsket så lenge krigen pågår.
Men utestengelsen kan sette varige spor.
I politikken har det vært en rettesnor at man ikke retter baker for smed eller skjærer alle over en kam: Vanlige russere har ikke ansvar for Putins beslutninger. Men det blir de nå.
Avisen har snakket med tre embetsmenn som deltar i forhandlingene. De opplyser at EUs utenriksministre vil si ja til å innstille avtalen når de møtes i Praha tirsdag og onsdag.
Tsjekkia og Polen har stanset visumavtaler med Russland i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina i februar. De har siden bedt EU om å gjøre det samme.
EU-kommisjonen har hittil sagt det kun er diskusjoner om saken. I februar besluttet EU-landene imidlertid at det ikke vil bli gitt visum til russiske regjeringspolitikere, embetsmenn, oligarker og andre mektige personer fra Russland.
Dersom EU stanser 2007-avtalen vil det ramme den alminnelige russer i tillegg, og det vil gjøre det vanskelig for dem å dra inn i Schengen.
Det er enda ikke besluttet om visumavtalen skal stanses helt eller om den skal begrense antallet visum som deles ut.
EUs utenrikssjef Josep Borrell har vært tvilende til saken.
– Jeg tror ikke at det vil hjelpe å bryte forholdet med den russiske sivilbefolkningen, sier han til den østerrikske TV-kanalen ÖRF.
Motforestillinger finnes altså, men de får ikke gjennomslag, hvis man skal tro Financial Times. Hvem er det som vil at døren stenges? Det får vi ikke vite. EU er ikke kjent for transparens.
Vil Visegrad-landene gå med på en slik politikk? Her kan det være forskjeller mellom Polen og Ungarn.
Krigen blir et skille
Krig er militær konflikt, men det kan også bli noe mer. Det kan bli en varig front og isolasjon av Russland, der sanksjonspolitikken tvinger russerne i armene på et regime mange misliker. Da har man oppnådd det stikk motsatte av det man hevder man vil oppnå.
Hvis en slik fiendskap får satt seg kan det få geopolitiske konsekvenser. Ikke minst vil det drive Russland i armene på en anti-vestlig koalisjon. Putin har vært i Teheran som har inngått sikkerhetspakt med Kina. Ønsker Vesten at Iran får atomvåpen? EU som har dialog som fremste middel? Dette rimer ikke.
Zelenskjis antirussisk linje
Det hører med til historien at Zelenskjis regjering har en lignende anti-russisk linje. Man vil rense russisk kultur ut av Ukraina.
Kyiv vil fjerne russiske og sovjetiske gatenavnID: 17983021
Gater som er oppkalt etter russiske forfattere fra 1800-tallet – som Aleksandr Pusjkin, Lev Tolstoj, Anton Tsjekhov, Ivan Turgenev og Mihail Lermontov – har allerede fått nye navn. Samme skjebne venter tyskfødte Karl Marx og Friedrich Engels, som sto bak «Det kommunistiske manifest»; de politiske tenkerne fikk en rekke gater oppkalt etter seg i Sovjetunionen.
Selv Mikhail Bulgakov, som ble født i Ukraina og ble en av de største sovjetiske forfatterne, ryker ut.
I tillegg fjernes sovjetiske militære ledere fra andre verdenskrig og gatenavn som henviser til russiske byer som Moskva, Rostov og Magnitogorsk.
Alle gatene skal i stedet får ukrainske navn, inkludert en som skal oppkalles etter «Heltene fra Azov-regimentet», som lenge kjempet mot den russiske overmakten i Mariupol. Alle de nye navnene er ikke klare ennå, men Klitsjko sier de planlagte endringene er viktige.
– Det er et viktig skritt for å redusere den løgnaktige manipulasjonen og de russiske aggressorenes påvirkning og tolkning av vår historie.
Folket skal være med på å velge noen av de nye navnene, og myndighetene har laget en egen app for dette. (NTB-DPA)
Antagonisering
En slik anti-russisk politikk vil selvsagt antagonisere russisk-talende i Donbass og umuliggjøre reintegrering av Donbass i Ukraina, noe som er et uttalt mål for Kyiv.
Hvordan kan man tro man oppnår et mål hvis metodene og midlene gir stikk motsatt resultat? Dette er foruroligende, for fiendskap mellom folkene er noe annet enn fiendskap mellom ledere. Ledere kommer og går, men generasjoner blir. Mange russere har hatt kontakter til Vesten. Disse blir nå vanskelige å opprettholde. Man stenger russerne inne, slik Sovjet stengte dem inne under den kalde krigen. En absurd utvikling.
River symboler
Man river også symbolene på sovjetisk militærmakt som befridde Baltikum fra Nazi-Tyskland. Det ene undertrykkende regimet avløste det andre. Balterne fikk ikke sin frihet. Men da det skjedde i 1989 rørte man ikke monumentene over sovjetisk befrielse av hensyn til den store nabo og av hensyn til russiske mindretall.
Nå gjør man det. Et 80 meter høy søyle ble revet i Latvia nylig. Man sender et budskap til det russiske mindretallet om at man ikke bryr seg om hva de måtte føle og mediene glemmer å spørre over hvilken virkning den antirussiske politikken har på mindretallene.
Her har man gitt en gavepakke til den sittende eller en fremtidig autokrat i Kreml: Se hvordan de behandler dere. Kom inn under mine beskyttende vinger.
Latvia fjernet monument fra sovjettiden
Latvia har revet et monument fra sovjettiden som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Det skjer til protester fra den russiske minoriteten i landet.
Det 79 meter høye betongmonumentet ble reist i hovedstaden Riga i 1985 til minne om seieren over Nazi-Tyskland i andre verdenskrig.
Torsdag ble minnesmerket revet til store protester fra den russiske minoriteten i landet, som utgjør nærmere 30 prosent av Latvias befolkning. Landets nasjonalforsamling har vedtatt å fjerne alle sovjetiske statuer og minnesmerker i Latvia.
Monumentet har lenge vært kontroversielt ettersom mange latviere anser slutten på andre verdenskrig som starten på en sovjetisk okkupasjon av Latvia. Flere demonstranter ble pågrepet i forbindelse med rivingen.
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!