At Kinas president XI velger Riyadh som mål for sin første utenlandstur siden koronaens dager, er et konkret signal om at båndene mellom Kina og Saudi-Arabia skal styrkes.

En uspesifisert saudisk kilde melder at Kinas sterke mann Xi Jinping planlegger å besøke Riyadh allerede neste uke. Xi har ikke vært utaskjærs siden koronaens tid. At han velger Riyadh såvidt kort tid etter Joe Bidens besøk, omtales som nok et trekk på det globale sjakkbrettet.

Joe Bidens besøk i Saudi-Arabia kan ha fremskyndet Xis besøk. Kinas avhengighet av import av olje påvirker valget av allierte – mens Saudi-Arabia kjenner seg sterk nok til fritt å velge sine økonomiske, politiske og militære partnere. 

Besøket kan få store konsekvenser for det allerede nedkjølte forholdet mellom Saudi-Arabia og USA.

Det som står på spill for USA er landets innflytelse i Midtøsten og Kinas mål om gradvis å knytte yuan til globale oljetransaksjoner. 

Dollarens rolle som reservevaluta er langsomt synkende samtidig som handelen i kinesiske yuan er langsomt økende. 

På kort sikt får vi neppe noen petro-renminbi, men BRICS-landene som står for rundt 23 prosent av verdensøkonomien og 42 prosent av verdens befolkning, er i sterk økonomisk vekst og har potensiale til også å vokse i omfang til å omfatte hele femten land. I dette samarbeidet ligger det muligheter til å endre maktbalansen i verden.

80 prosent av amerikanske dollar i sirkulasjon er fersk fra seddelpressen de siste to år. Det er medvirkende til inflasjonsnivåer man ikke har sett på 40 år, men den største risikoen ved å sitte på amerikanske dollar er fremdeles ikke inflatering og verditap, men at landet skal sanksjoneres og dermed ikke bli i stand til å bruke sine dollar internasjonalt.

En saudisk professor i internasjonale relasjoner ga overfor Jerusalem Post uttrykk for saudiernes syn på Vesten:

– Gitt Europas svakhet, krigen i Ukraina og USAs vaklende innen- og utenrikspolitikk, beveger verden seg mot en multipolar maktstruktur.

For saudierne som ikke er tilfreds med USAs imøtekommenhet overfor en statssponsor av terror som Iran samt Bidens fornærmende uttalelse om pariaer, er håpet i Beijing å finne en mer pålitelig partner med færre menneskerettighetsskrupler og et mere «realpolitisk» forhold til Taiwan.

Les også:

Kina lokker Saudi-Arabia til å bryte med petro­dollar, et historisk skifte

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.