Silvio Berlusconi snakker med pressen i Roma den 23. desember 2021. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse via AP / NTB.

NTB har ikke uventet gått inn i den internasjonale delen av den italienske valgkampen på venstresidens lag med en sedvanlig kombinasjon av halvsannheter, løgner og utelatelser, og serverer i dag en påstand om at Silvio Berlusconi, lederen av Forza Italia (FI) som er et av partiene i alliansen på høyresiden, er en «åpen beundrer» av Putin.

Det er ingen tvil om at Berlusconi har etterstrebet et vennskapelig forhold til Putin tidligere, men skuffelsen hans over Russlands president etter invasjonen av Ukraina har vært tydelig, om enn ikke utbasunert, for informerte personer som følger med.

Uansett rapporterte Politico så sent som i går at Berlusconi utvetydig har fordømt Putin:

Until now, his criticism of Putin’s invasion of Ukraine has been muted. But in his comments to POLITICO, Berlusconi unambiguously condemned his former friend: “Today Russia attacking Ukraine has violated international law and brought a painful war to the heart of Europe.”

Looking back on his time as premier, Berlusconi claimed he had worked to improve relations between Russia and the West. The NATO-Russia agreement of 2002, in Rome, “could have begun an era in which Russia became a partner and trusted interlocutor.” He said he was “deeply disappointed” with Putin.

Hvorfor utelates denne informasjonen? Utelatelser er også en form for usannhet.

Det hersker uansett liten tvil om at Berlusconi først og fremst pleide forbindelser med Putin fordi han trodde at det gagnet Vesten.

NTB unnlater heller ikke i dag å klistre fasciststempelet på Fratelli d’Italias (FdI) leder Giorgia Meloni. NTB trekker en linje rett fra Mussolini til Meloni, som kan bli «den første italienske statslederen fra ytre høyre siden fascistdiktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943».

Norges viktigste nyhetsbyrå bruker også betegnelsen «nyfascsistisk» om MSI, som helt fra starten aksepterte de demokratiske spillereglene, og bruker ordet til å kaste en skygge over FdI, som bruker samme symbol – en flamme med det italienske flaggets farger, som ikke er et fascistsymbol.

Det er kort sagt en vanlig dag på jobben hos NTB – i venstresidens tjeneste.

I Italia er det litt vanskeligere å få fasciststemplet til å sitte. Liliana Segre, en Holocaust-overlevende som er senator på livstid, gikk nylig ut og kritiserte bruken av flammesymbolet. Men det tok seg dårlig ut da det kom en påminnelse om at hennes avdøde ektemann Alfredo Belli Paci hadde stilt til valg for MSI i 1979.

Hvorfor skulle Segre forlange noe av FdI i dag som hun ikke forlangte av sin egen mann da Giorgia Meloni var to år? Dobbeltmoralen er lett gjennomskuelig, men i Norge vil du aldri få høre om den hvis du ikke leser Document.

 

Grunnløs fascist-stempling er en skitten jobb, men NRK gjør den gjerne

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.