Kjersti Løken Stavrum under pressekonferansen der Ytringsfrihetskommisjonen legger frem sin rapport. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Strengere straffer og flere forbud er ikke løsningen på utfordringer i ytringsrommet, mener Ytringsfrihetskommisjonen. Det kan høres ut som dårlig nytt for krefter på venstresiden. Men kan man tro på denne kommisjonen?

Ytringsfrihetskommisjonen har lagt frem en omfattende rapport om tilstanden for det frie ord her i landet. Det skisseres en del veivalg for å bedre og styrke ytringsfriheten fremover.

Rapporten er på 322 sider. I alt kommer kommisjonen med over 90 anbefalinger. Et eget ytringsråd, ytringspiloter, en digital hjelpeportal og en egen Skolesekk for ytringsfrihet er blant anbefalingene:

– Vi trenger større toleranse og mer mangfold i ytringsrommet, slo kommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum fast da rapporten «En åpen og opplyst offentlig samtale» ble presentert under Arendalsuka mandag.

Dette meldes av NTB.

En inkluderende ytringskultur er et felles ansvar, og flere må engasjere seg, slår kommisjonen fast.

Den mener den beste garantien for reell ytringsfrihet er et sterkt og mangfoldig sivilsamfunn og et fornuftig regulert ytringsrom.

Kommisjonen tar også til orde for flere konkrete lovendringer.

Alle anbefalingene er enstemmige. Ingen av kommisjonens 17 medlemmer har tatt dissens på noen av punktene.

En offentlighet med høy grad av tilgjengelighet og lav terskel for å delta vil tjene alle, mener kommisjonen.

Hvor utbredt innskrenkninger som kanselleringskultur og scenenekt er i Norge, er det vanskelig å si noe sikkert om, framholdt Løken Stavrum under presentasjonen. Men kommisjonens uttalelser kan gledelig nok tyde på at dette er fenomener man ønsker å komme til livs.

Spørsmålet mange vil stille seg, er imidlertid hvor reelt dette vil vise seg å være i møtet med venstrevridde krefter som har gjort undertrykking av andres meninger (høyresiden meninger) til sin normale politiske metodikk.

Dette kommer til uttrykk for eksempel i innvandringssaken, klimasaken, Midtøsten-spørsmålet, amerikansk poltikk (Trump/Biden), for å nevne noen spørsmål der er alt annet en meningsmangfold som preger norsk debatt.

Denne kommisjonen får derfor først troverdighet når den offentlig slår et kraftfull og tydelig slag for mer mangfold i de nevnte debattene.

Under Arendalsuka der kommisjonen la frem sin rapport, er det eksempelvis ingen reell debatt om innvandring eller klima, to av tidens store spørsmål. Stemmer som opponerer mot de politiske korrekt narrativer, er systematisk utestengt fra hele arrangementet.

Det ville vært naturlig om en slik kommisjonen startet med å påpeke dette, hvilket den skuffende nok ikke har gjort. Den later som om Arendalsuka er et fint og «inkluderende» arrangement.

Inntil de gode intensjonene manifesterer seg i konkrete utspill omkring undertrykkelse av de nevnte debattene, vil kommisjonens arbeid fremstå som tomprat og et slag i luften.

Les også: 

Å falle i unåde

Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.