Før mandagens møte i Oslo mellom de fem nordiske statsministrene og den tyske forbundskansleren Olaf Scholz, kommer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) med helt nye toner: – Hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder.
Utalelsen falt i et intervju med Aftenposten, publisert søndag. Avisen kaller Støres uttalelser for en «helomvending», etter at regjeringen allerede sist høst avviste forslag fra Rødt og Frp om innstramninger i krafteksporten. Samtidig er det mindre enn en måned siden statsminister Jonas Gahr Støre, i et annet intervju med Aftenposten, avviste at han ville gripe inn i krafthandelen med utlandet og regulere eksporten.
Men i begynnelsen av august fikk pipen en annen lyd. Da varslet olje- og energiminister Terje Aasland at regjeringen ser på et regelverk for nettopp å begrense krafteksport i kritiske og unormale situasjoner.
Det betyr at eksporten gjennom blant annet Nordlink-kabelen til Tyskland kan stoppe opp. Også eksporten til Danmark og Sverige kan bli rammet.
– Vi har tatt beslutninger for å sikre vår vannkraftkapasitet. Det er å ta nasjonalt ansvar, sier Støre.
I dag sier statsministeren at det ikke er slik at norsk strøm skal flyte i Europa uten vilkår.
– Vi har ansvar for integriteten i det norske kraftsystemet. Det er derfor vi nå sier at vi må sikre fyllingsgraden i våre vannmagasiner.
Ifølge Støre har han blitt møtt med forståelse for den nye norske linjen.
Altså ikke mottiltak, slik regjeringen fryktet før jul. (Aftenposten)
– For enkelt
I intervjuet med Aftenposten svarer Støre for første gang, indirekte, på at Tyskland selv må bære ansvar for at de har havnet i en kraftkrise:
– Skal norske forbrukere måtte betale for at Tyskland har stengt ned atomkraftverkene sine og gjort seg avhengig av russisk gass?
– Det blir en for enkel historie. De norske strømprisene har gjennom mange år ligget nært opptil utviklingen i de tyske gassprisene. Når de skyter i været, får det også konsekvenser for prisene her, sier Støre.
Han mener norske strømpriser ville blitt påvirket uavhengig av den direkte kraftutvekslingen med Tyskland.
Les også: