Kriminaliteten i Sverige gjelder ikke bare internoppgjør i gjengene. Når kriminaliteten blir stå sterk som i Sverige vil den smitte over på sivilsamfunnet og tappe det for ressurser. Hvis politikerne ikke vil se hva som skjer, vil borgerne miste den mest grunnleggende trygghet i hverdagen.
Dagens Nyheter forteller om et firma som kontaktet folk som hadde lagt ut bilene for salg. De tilbød å være mellommenn: De garanterte en minstepris. Overskytende ville tilfalle firmaet. Utad virket firmaet seriøst. Bileierne som så for seg at de skulle slippe visninger og renn av interesserte, gjorde en kapitalfeil: De ga fra seg vognkortet. Liksom i Norge må selger underskrive på salgsmelding fysisk eller elektronisk for at bilen omregistreres. Men hvis man er kjeltring kan underskrifter forfalskes. Det var det firmaet gjorde.
Avtalen var at bilene skulle være solgt innen en måned. Da tiden gikk ante eierne uråd. De kontaktet firmaet og etterlyste tilbakemeldinger. Firmaet skyldte på mobiler som ikke virket og corona. Etterhvert sluttet de å ta telefonen.
Bileierne kjente hverandre ikke i utgangspunktet. De fant sammen på sosiale møteplasser. Tallet kan være mye høyere enn 15. Noen av bilene var verdt over millionen. En del var ikke ferdig med lånet. De sitter nå tilbake og må nedbetale lånet for en bil de ikke lenger eier.
– Det är parallellt 15 personer som har blivit lurade samtidigt och det totala värdet är på flera miljoner. Nu står de utan betalning och vissa har avbetalningar eller lån som de sitter kvar med.
Det var det som var cluet: Transportstyrelsen godtok salgsmeldinger hvor signaturen ofte bare var kruseduller.
Men politiet da? De femten fikk seg en juridisk bistand. Til å begynne med var politiet ivrige. Men så døde det hele hen. Bare kvinnelige politijurister. Etterforskningsleder skiftet og den nåværende svarer irritert at hun ikke kan noe for at politiet har for små ressurser.
I lokalmiljøer hører man mange historier om tyverier – det kan dreie seg om store verdier – som politiet henlegger etter bevisets stilling når det har gått en tid. I California blir ikke saker til en verdi av 9000 kroner straffeforfulgt i det hele tatt, med det resultat at butikkene ble ruinert. Selv store kjeder stenger.
Den økonomiske kriminaliteten kan være like skadelig som vold. Den ødelegger tilliten mellom politi og innbyggerne. De 15 som mistet bilene sine og sitter igjen med gjeld sier:
– Mina klienter tror inte på rättsväsendet eller polisen längre. Jag vill ju intala dem att de ska göra det, men jag förstår ju hur de känner.
Et samfunn der innbyggerne overlates til seg selv blir lovløst.
Liga kapar bilar med falska namnteckningar
Hvis du sitter på en lignende historie, hører vi gjerne fra deg. Skriv til kontakt@document.no
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!