Folk flest står i kø for å fordømme drapsforsøket på Rushdie, men fra de mange muslimske organisasjonene i Norge er det så langt taust. Det er neppe fordi motivet for drapsforsøket i skrivende stund for noen fortsatt virker «uklart», men heller en bevisst taushet som det er verdt å merke seg.
Det er ca. 740 livs- og trossamfunn i Norge som i 2022 er berettiget til statstilskudd på kr. 1.353,- pr. registrerte medlem, og ut fra denne listen springer ca. 220 moskeer. Vi har tatt en rask titt på hjemmesidene til de største muslimske trossamfunnene for å se om de fordømmer eller på annen måte kommenterer drapsforsøket på Salman Rushdie.
Islamsk Råd Norge (IRN) er en muslimsk paraply- og interesseorganisasjon med 57 moskeer og medlemsorganisasjoner spredd over hele landet, som til sammen har over 65.000 muslimer som medlemmer. Toppnyheten er om «Regjeringens første møte i Forum for muslimfiendlighet» – og den speiler jo på sin groteske måte drapsforsøket på Rushdie som ikke er kommentert.
Forsidebildet hos Muslimsk Dialognettverk viser en smilende Jan Tore Sanner og Erna Solberg i møte med representanter for de 31.613 muslimene tilhørende 31 moskeer i elleve fylker som dialognettverket er en paraplyorganisasjon for. De ferskeste nyhetene er hhv. en eid mubarak-hilsen fra mai og en artikkel fra april om et møte med Politidirektoratet:
«Med bakgrunn i koranbrenning på Stovner og vold i Sandefjord deltok Muslimsk Dialognettverk sammen med Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynssamfunn på et svært konstruktivt møte med politidirektoratet, hvor politidirektør Benedicte Bjørnland og ledere fra Beredskapsavdelingen og Forebyggings- og etterretningsseksjonen var til stede.»
Ingen problemer med å få et møte med toppsjefene, altså. Hva tenker Bjørnland & co om ytringsfrihet og Rushdie i dag? Muslimsk Dialognettverk nevner i alle fall ikke drapsforsøket med et ord.
Ingen har et presist tall for hvor mange muslimer det er i Norge, men SSB anslo i 2017 at ca 4% av befolkningen regner seg som muslimer. Det gir et anslag på drøyt 200.000 personer i dag, og de to organisasjonene nevnt over representerer dermed ca. halvparten av alle muslimer i landet. Ut fra denne diasporaen dro 100 «norske» muslimer fra verdens beste land for å torturer, voldta og drepe uskyldige i hopetall under IS-flagget i Midt-Østen.
Tankegodset disse IS-terroristene hadde med seg i bagasjen, finner man i mange moskeer og muslimske organisasjoner i Norge som i Vesten forøvrig. IslamNet, som ledes av sjarmtrollet Fahad Quereshi, er derfor et naturlig stoppested i vår uhøytidelige søken etter muslimsk fordømmelse av drapsforsøket på Rushdie.
Hovedoppslaget der er en lang, teologisk tekst om «Bevisgrunnlaget for Islam Nets syn på straffene for homoseksualitet, blasfemi og frafall», en reklame for Omskjæringsklinikken i Oslo, en dæsj Palestina og selvsagt en lenke til NRKs super-naive «Helene sjekker ut: konservative muslimer». Rushdie? Not.
Hjemmesiden til den påståtte «moderate» Rabita-moskeen er også – selvsagt – kjemisk renset for Rushdie-stoff. Ikke så rart, all den stund det er hevet over tvil at Rabita og dets mangeårige talsmann, den notoriske Bazim Ghozlam, har tette bånd til Det muslimske Brorskap. Og brorskapet er verdens største islamistiske bevegelse som jobber internasjonalt for at sharia skal legges til grunn for stat og samfunn. Det er vel derfor Rabita-moskeen har en egen kvinnesal der kvinnene kan lytte til imamen over lydanlegg og hvor kvinnene må bruker en egen inngang for å komme dit. Her er vi fysisk og mentalt mange hundre år tilbake i tid – midt på Grønland i Oslo.
Den sunni-muslimske World Islamic Mission i Oslo har ca. 6.000 medlemmer som samles i en av Norges største moskeer, beliggende i Åkebergveien. Hjemmesiden kan best karakteriseres som et indoktrineringssted av klasse, der toppsaken på en Q&A-spalte lyder: «Når man har mensen i ramadan og ikke kan faste, kan man da høre på musikk? Noen ord om Rushdie fant jeg imidlertid ikke. (Svaret på mensen-spørsmålet er forøvrig et «tja».)
Og slik fortsetter det. Hittil ikke et ord om drapsforsøket på Rushdie fra muslimske organisasjoner i Norge. Ingen grunn til å være overrasket, og ingen grunn til å holde pusten i påvente av en muslimsk fordømmelse av et drapsforsøk på et menneske man er uenig med.