Før vinteren kommer blir det europeiske folk pådyttet en agenda av frykt, advarer den polske filosofen og samfunnsdebattanten Marek A. Cichocki.
Han spør seg hvorfor vi skal tro på narrativet om at sosial misnøye, fallende tillit til politikere og institusjoner, er drevet frem av høyrepopulisme og ikke av inkompetente eller rett og slett korrupte politikere:
– Er det ikke politikerne som har ført en uansvarlig politikk og satt samfunnet i den tilstand det er? Er det ikke på grunn av dem at europeiske land har gjort seg avhengig av russisk gass?
Han sier at politikernes perspektiv på Europas energikrise, at den er forårsaket av Russland, har fått mediene og samfunnsinstitusjonene til igjen å mane frem et truende høyrepopulistisk spøkelse:
– Den offentlige debatt i Tyskland henter generelt næring fra frykt. Der advares det allerede om sosial uro til høsten – naturligvis drevet frem av den radikale høyresiden.
At det i Italia er dukket opp en ny politisk favoritt med en nasjonalkonservativ profil etter at Mario Draghis koalisjonsregjering falt, gir også grunn til å mane frem katastrofebilder. Fratelli d’Italia – Brødre av Italia – er i Brussel blitt omtalt som et «postfascistisk» parti.
Hvis vi også får med oss stigende sosial misnøye i Frankrike etter at Emmanuel Macron ble valgt til sin annen periode, så er bildet komplett: Høyrepopulismen truer stabiliteten i Europa.
Cichocki viser til at den tyske kansleren Olaf Scholz mener det er nødvendig å overvinne den nasjonale egoismen i Europa og erstatte enstemmighet med flertallsavstemninger om viktige sikkerhetsspørsmål for EU.
– Det handler de facto om en politisk sentralisering av unionen. Det er vanskelig å forsvare ideen og vi må ta med oss at den fremsettes av lederen av en stat som i to tiår utelukkende har vært styrt av nasjonal egoisme i energi- og sikkerhetspolitikken.
Han mener det er verdt å merke seg avmakten som ligger bak Scholz’ forslag:
– Styrkeprøven i Øst-Europa samt krigen i Syria, er sannsynligvis bare de første væpnede konfliktene som vil påvirke Europa direkte, om ikke militært, så økonomisk, sosialt og politisk. Vi befinner oss i en tid med store og hurtige forandringer som Europa er helt uforberedt på.
Han kritiserer Brussel for standardisert krisehåndtering:
– Brussels standardløsning er sentralisering, «mer Europa», hvilket i praksis betyr øket underkastelse under seg den tysk-franske ledelsen. Det vi i første omgang må overvinne er den nasjonale egoismen i Paris og Berlin. Derfor lyder Scholz absurd.
Cichocki minner oss om ukrainernes situasjon og sier det er vanskelig å unngå et inntrykk av at fryktspiralen som manes frem, er et spill om opinionens støtte for raskt å få i stand en avtale med Kreml:
– Kommende vinter kan bli vanskelig, men for ukrainerne vil den bli ualmindelig vanskelig.
Cichocki viser til Thomas Jeffersons ord: – Folk frykter ingenting mer enn katastrofer som aldri kommer:
– Politikerne og media revitaliserer fryktprosjektet for å fraskrive seg sitt eget ansvar for en samfunnsutvikling som forvitrer kontrakten mellom borgerne og institusjonene.
Kjøp Asle Tojes siste bok her!
Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.