– Vi kan ikke sitte og styre i en framtidig regjering som fører en kraftpolitikk som skader oss. Da må vi heller la være å regjere. Vi kan ikke støtte en energipolitikk som er til skade for landet, da må vi ta til motmæle, sier Frps energipolitiker Marius Arion Nilsen, til Klassekampen.
Selv om dagens strømkrise har tæret så hardt på dagens regjeringspartnere Ap og Sp, at de forrige regjeringspartnerne på «borgerlig» side nå har flertall på meningsmålingene, er det lengre enn langt før disse partiene kan bli enige om hvilke valg som må taes i norsk energipolitikk, før lysene slukkes og Norge får kraftunderskudd om to år.
Alle de fire borgerlige partiene vil ha støtteordninger for husholdninger, men er uenige om utforming. Frp og KrF vil ha makspris på 50 øre, mens Høyre støtter modellen som gjelder i dag, der staten dekker 90 prosent av prisen når den overstiger 70 øre pluss moms.
Venstre mener makspris er uaktuelt og vil ikke gripe inn i strømeksporten. Det vil heller ikke Høyre, som likevel mener at kraftselskapene må spare på vannet for å sikre nivå i vannmagasinene. Både Frp og KrF har bedt om stans i eksporten.
– Nå er Høyre et haleheng til dagens regjering og vil føre samme politikk som Ap og Sp. Da er det vår plikt å påpeke forskjellene. Selv om Høyre er vår foretrukne regjeringspartner. Men om energipolitikk er vi ikke enige, understreker Nilsen. (Klassekampen/NTB)
Sokkelsvikt
Også innen dagens regjeringspartier slår det gnister om dagen. Særlig er det spørsmålet om elektrifisering av sokkelen som vekker misnøye.
– Hvor er logikken? Flere Ap-ordførere protesterer mot elektrifisering av sokkelen
– Koblinger
Landets politikere har i årevis bundet oss til EUs blinde tro på at ett europeisk energimarked, manifestert ved ACER-avtalen og Norges tilkobling til resten av Europa, skulle gi strøm til alle. Ansporet av globalister som så store muligheter til å tjene penger og makt, og av en svensk tenåring som ble opphøyet til verdens æresprofessor på klimaet, la dagens norske politikere seg på kne foran den selvskadende Paris-avtalen.
Storkapitalen støtter opp om Parisavtalen – klimabløffen fortsetter ufortrødent
Fremskrittspartiet var med på denne galeien. Vi glemmer ikke Søviknes og Solvik Olsens forsikringer om at ACER og utenlandskabler ville være til beste for landet.
Siv Jensen er erstattet med en mer aggressiv Sylvi Listhaug som muligens har større teft for hva folk flest er opptatte av. Når fyrst Støre og kalkulator-Vedum driver aktiv selvskading ved å vise sin totale handlingslammelse overfor dagens aller viktigste politiske spørsmål, får fløypartiene Rødt og Fremskrittspartiet sjanser til å vise seg frem.
Listhaug og Fremskrittspartiets nye energipolitiske talsmann, Marius Arion Nilsen, skal ha ros for at de, i det minste indirekte, har innrømmet at de førte en feil energipolitikk.
Lite vet vi om hvilke debatter som har blitt ført internt i Fremskrittspartiet i denne stortingsperioden, men noe har skjedd. Carl I. Hagen har i alle år vært en skarp kritiker av klima-narrativet, Paris-avtalen og ikke minst elektrifisering av sokkelen. Med Marius Nilsen fra Aust-Agder har han fått selskap på Stortinget av en mann som faktisk har utdannelse og yrkeserfaring (det er det jo et fåtall av landets stortingsrepresentanter som har).
På denne bakgrunn er det befriende å lese Nilsens uttalelser til Klassekampen.
– KrF har fulgt etter oss og innsett hvor landet ligger, sier Nilsen om enigheten om makspris og eksportstans.
– Hva med Venstres politikk?
– Venstres kraftpolitikk er irrelevant spør du meg. Den er frikoplet fra virkeligheten. Venstre vil bygge flere utenlandskabler og eksportere vår kraft og vårt konkurransefortrinn.
– Hvordan skal Frp og Høyre finne sammen i kraft- og strømpolitikken hvis man får en ny, borgerlig regjering?
– Vi opplever at Høyre er delt i energipolitikken. Det enkleste og beste er om den siden i Høyre som har mest lik energipolitikk som oss vinner fram, eksempelvis de som er mot elektrifisering av norsk sokkel og kostbar symbolpolitikk, sier Nilsen.
Det ser sannelig ut som om Nilsen har klart å koble Frp til virkelighetenes verden. Det kan trenges, for selv om det er tre år til neste stortingsvalg er det nå så mye kabelsalat i Norge og verden at dette landet har behov for tilkoblede politikere.
Krisa splitter dem (Klassekampen – betalingsmur)
Les også:
Alle EU-land med strøm-nødløsninger i stedet for ny politikk