Norge er fortsatt et kaldt land, temperaturmessig, i alle fall. Og siden norske kirker er bygget for å ta imot store flokker fra menighetene, er kirkebyggene også store og romslige, om dette enn ikke så ofte gjenspeiler seg i besøkstallene. Selv om mer enn 3 millioner nordmenn fortsatt står oppført som medlemmer av den tidligere statskirken i landet, er besøkstallene for hver gudstjeneste (51.280 i 2021) nær halvert de siste årene. Fra 88 deltakere per gudstjeneste i 2018, til 46 i 2021 (SSB).
Onde tunger vil ha det til at denne nedgangen skyldes at Kirken, den norske blant annet har omfavnet klimakirkens prinsipper og dogmer til de grader at de tilogmed har begynt å gå klimakirken i næringen.
Tydeligvis ble ikke denne klimamessens deltakere bønnhørt. Fortsatt onde tunger vil ha det til at årsaken ligger i at Kirken, den norske har høynet takhøyden så til de grader, at mange lurer på om de helt har mistet taket. Hvorom allting er, så vil jo ikke en romslig kirke uten tak og oppvarming virke særlig fristende i vinterlandet.
Ta nå for eksempel kirkene i Kongsberg. Der finner vi den vakre Kongsberg kirke, som er vel verdt et besøk (Se selv). Kirken er ikke bare den største barokk-kirken i Norge; den er også Norges største i antall sitteplasser (2400), og rommer Nord-Europas største barokkorgel fra 1762.
Klart det må mye energi til for å varme opp en slik kirke. Men siden olje og gass hører Fanden til, skal en tro det klimakirkens medlemmer messer om, og som altså også har funnet åndelig støtte hos Kirken, den norske, er oljefyring bokstavelig støtt ut i kulden i olje- og vinterlandet Norge.
Bønn én
Kirkene i Kongsberg har økt strømbudsjettet fra 600.000 til 1,7 millioner i 2022, men uten statlig krisehjelp blir det kutt i driften neste år.
For å holde driften i 2023, trenger de statlig krisehjelp, forteller kirkeverge Bjørnar Kalbach Christensen i Kongsberg kirkelige fellesråd til Vårt Land.
Kongsberg kirkelige fellesråd drifter seks kirkebygg og to livssynsnøytrale seremonirom. Nå mangler de én million for å holde kirkene åpne neste år
– Kongsberg kirke står alene for 25 prosent av utgiftene, sier Christensen.
– Jeg har vanskelig for å tro at kirkelig fellesråd og kommunen finner en løsning selv, sier Christensen.
Han får støtte fra sognepresten.
– Jeg håper at det offentlige kommer på banen med støtteordninger, sier sogneprest Reidar Aasbø i Kongsberg og Jondalen menighet.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier til Vårt Land at hun mener det er et viktig prinsipp at kommunene har ansvar for kirkebyggene.
– Det har vært utfordrende for fellesrådene enkelte steder å få støtte fra kommunen om det at det er et kommunalt ansvar, sier hun til Vårt Land.
Bønn to
Dagens Næringsliv bekymrer seg ikke så mye for ånde-nøden i norske kirker. De er som seg hør og bør mer opptatte av mammon, og da oppnår de selvsagt god kontakt med en stadig mer irritert skare av bedriftseiere og forbrukere over det ganske land, sør for Dovre. Dette i sterk motsetning til Arbeiderpartiets Støre og Aasland, som opptrer som var de æresmedlemmer av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.
I et skriv sendt til statsministeren, finansministeren og kulturministeren onsdag forrige uke, etterlyser bransjeorganisasjonen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner tiltak fra staten.
Noen av de største kostnadene for et alpinanlegg er nemlig kunstsnøproduksjon, som krever store mengder strøm.
– I vårt område, med de prisene som er forespeilet nå, ser vi på en tidobling i kraftkostnader, kanskje mer for kommende vinter, sier Odd Stensrud.
Han er nestleder i bransjeorganisasjonen og daglig leder i Alpinco, som eier og drifter alpinanleggene på Hafjell og Kvitfjell. For Alpinco utgjør strømutgiftene budsjettets tredje største utgiftspost.
Marginene for drift av skianlegg er allerede små, ifølge Stensrud. Han mener en høy økning i energikostnader er dramatisk og veldig alvorlig for mange.
– Hvis strømprisene som signaliseres for kommende vinter blir en realitet, så er det helt sikkert at det vil bety kroken på døren for flere anlegg, sier Stensrud til Dagens Næringsliv.
Løsninger
Det er kaldt i dette landet. Heldigvis. Men hvordan skal det gå med oss om kirkene mister taket og skianleggene setter kroken på døra? Vel, stenger både kirkene og skianleggene kan jo en løsning være å be om godt vær med gode snøforhold, så vi kan gå ut på ski i Guds frie natur.
Slik sett er det enda godt at kirken i mine hjemtrakter (Sør-Østerdal prosti) har vært så forutseende at de har lyst ut en egen stilling som «Fjellprest». Stillingsbetegnelsen er Kapellan. NB. Søknadsfristen er 14. august!
Føler noen kallet, eller er det bare å håpe på og finne trøst i Bibelens ord (Matt.20.16), om at de siste skal bli de første?
Mangler én million for å holde kirkene åpne neste år (Vårt Land – betalingsmur)
Skyhøye strømpriser kan føre til at alpinanlegg må holde stengt (Dagens Næringsliv – betalingsmur)
For ytterligere betraktninger om strømkrisen og åndelige klimakvaler anbefales disse: