At al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Kabul tyder på at det fortsatt er kontakt mellom Taliban og terrorbevegelsen, og det er et skuffende brudd på Talibans løfter om ikke å gjøre Afhganistan til et fristed for internasjonale terrorister, uttaler statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet til Dagbladet.
Taliban-grupperingen Haqqani-nettverket beskyldes for å ha holdt al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri skjult i Kabul inntil han nylig ble likvidert av USA. Utenriksdepartementet uttaler til Dagbladet at de ikke er overrasket, men «skuffet» over Taliban.
Mandag kunngjorde USA-president Joe Biden at han nylig beordret et droneangrep som drepte al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri, som var Osama bin Ladens etterfølger. Droneangrepet fant sted i Afghanistans hovedstad Kabul, hvor Taliban-grupperingen Haqqani-nettverket nå beskyldes for å ha holdt terrorlederen skjult.
Ifølge statssekretæren er det flere ting som ikke er på stell i Afghanistan, som Vesten trakk seg militært tilbake fra i fjor sommer – tjue år etter å ha tatt makten fra Taliban, som gjenerobret den da Vesten forlot landet.
«Utviklingen i Afghanistan går feil vei, særlig når det gjelder menneskerettigheter. Kvinners og jenters rettigheter er ett eksempel – fra skolegang til krav om klesdrakt. Selv om vi ikke er overrasket, er vi skuffet over Taliban».
Det er ikke første gang i år at norske utenriksmyndigheter er skuffet over den fundamentalistiske afghanske islamistbevegelsen.
I mars ble utenriksminister Anniken Huitfeldt veldig skuffet over at Taliban brøt løftene om å gi jenter skolegang. Løftebruddet kom bare to måneder etter at Norge brukte flere millioner kroner på å invitere Taliban til Oslo for dialog.
Kontakt med Taliban er nødvendig fordi Norge på den måten kan være tydelig på våre forventninger, mener Utenriksdepartementets talsmann:
«I likhet med en lang rekke andre land mener vi likevel at det er nødvendig å ha kontakt med Taliban. Det gjør at vi kan løfte fram behovene til den afghanske befolkningen og gi tydelige budskap om våre forventninger», uttaler statssekretær Petersson og fortsetter:
«Møtene i Oslo i januar var viktige for å gi et samlet og tydelig internasjonalt budskap til Taliban, i en ekstremt vanskelig humanitær situasjon for Afghanistan. Det var også helt sentralt at vi tilrettela dialog mellom Taliban og afghanere som står for et alternativ, det har det vært altfor lite av».
Norges grunner til å invitere Taliban til samtaler vitner om maksimal naivitet, sa den amerikanske senatoren Lindsey Graham under sikkerhetskonferansen i München i februar.