Kina innledet torsdag de største militærøvelsene noensinne i farvannene rundt Taiwan etter besøket til kongressleder Nancy Pelosi.
Pelosi (82) reiste fra Taiwan onsdag etter et kort besøk som utløste rasende reaksjoner fra Kina. Beijing anser det selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.
Øvelsene med skarp ammunisjon finner sted i seks områder rundt Taiwan, noen steder bare 20 kilometer fra kysten.
Ifølge den kinesiske avisa Global Times skulle det for første gang skytes missiler over taiwansk territorium. I tillegg skal kineserne simulere en blokade av øya.
Journalister fra nyhetsbyrået AFP så kinesiske missiler som ble skutt ut i Taiwan-stredet tidlig på ettermiddagen lokal tid.
Regjeringen i Kina forsvarer øvelsene og legger skylden for den økte spenningen på USA.
– I den pågående striden rundt Pelosis Taiwan-besøk er USA provokatøren, og Kina er offeret, hevder Hua Chunying, talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet.
En kinesisk militær kilde hevder overfor nyhetsbyrået AFP at øvelsene skal fungere som forberedelse til reelle militære stridigheter. Skulle taiwanske styrker løsne skudd, vil Kinas hær iverksette harde mottiltak, ifølge kilden.
Mindre kinesiske militærøvelser begynte tirsdag, samme dag som Pelosi ankom Taiwan.
USA kaller på sin side øvelsene uansvarlige. Landene i G7 – der USA inngår – reagerer sterkt på at Kina bruker et besøk som påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet i Taiwan-stredet.
Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus og en av de mektigste lederne i Det demokratiske partiet, som også president Joe Biden tilhører. Hun er den mest høytstående representanten for USA som har besøkt Taiwan på 25 år.
– I dag står verden overfor et valg mellom demokrati og autokrati. USA er fast bestemt på å bevare demokratiet, her i Taiwan og rundt om i verden, sa Pelosi under besøket.
Myndighetene på Taiwan sier de følger nøye med på militærøvelsene. Forsvarsdepartementet på øya sier de følger et prinsipp om å forberede seg på krig, uten å forsøke å starte noen krig.
Selv om Kina starter store militærøvelser og bruker krigersk retorikk, tror analytikere at president Xi Jinping vil unngå at situasjonen eskalerer og kommer ut av kontroll.
– Det siste Xi ønsker, er en krig som starter ved et uhell, sier forsker Titus Chen ved Sun Yat-sen nasjonale universitet på Taiwan.
Analytiker Amanda Hsiao ved tankesmia International Crisis Group sier Kina ønsker å signalisere at landet avviser Taiwans suverenitet.
Samtidig mener Hsiao at øvelsene nå er en eskalering sammenlignet med den forrige krisen i Taiwan-stredet midt på 1990-tallet.
Noen av de travleste skipsrutene i verden går gjennom områdene der øvelsene pågår. Nesten halvparten av verdens konteinerskip passerte gjennom Taiwan-stredet de sju første månedene i år, ifølge tall innhentet av Bloomberg.
Skipsrutene brukes blant annet til frakt av flytende naturgass og databrikker. Taiwan er verdens viktigste produsent av avanserte databrikker, som er helt nødvendige komponenter i store deler av verdens industriproduksjon.
– Det vil uunngåelig bli forstyrrelser i de globale forsyningskjedene siden skip må omdirigeres, sier forsker James Char ved Rajaratnam School of International Studies i Singapore.
Kinas militærøvelser skal vare fram til søndag. De fordømmes også av EUs utenrikssjef Josep Borrell, som sier det er feil å bruke Pelosis besøk som et påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet.
Husk å støtte Document også i sommer:
Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!