Mens Høyre og Arbeiderpartiet gjør så godt de kan for å late som om eksportkabler med høy overføringskapasitet til Tyskland og Storbritannia egentlig er genialt, gjorde Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe før helgen en respektabel innsats for å punktere de to globalistpartienes skuespill i energipolitikken.
Borten Moe var energiminister da avtalene med Tyskland og Storbritannia som la grunnlag for byggingen av de to strømkablene, ble undertegnet i 2012, og det har gitt også ham et forklaringsproblem nå som prissjokket på energi i Norge er et faktum.
I dag hevder Sp-nestlederen at ingen politikere ville ha samtykket til de to store utenlandskablene hvis de hadde visst det vi vet nå. Men han forsvarer seg med å si at han ble ført bak lyset den gangen.
Til Dagsnytt 18 sist fredag sa nemlig Borten Moe at informasjonen som ble politikerne til del som grunnlag for beslutningen, var uriktig.
NTB skriver:
– Fortellingen den gangen var jo at modellene viste en marginal økning i den norske strømprisen. Den informasjonen vi fikk da beslutningen ble tatt, var åpenbart feil, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagsnytt 18 fredag.
I Dagsnytt 18-sendingen deltok også forskningsleder Ellen Krohn Aasgård fra Sintef, som i 2018 mente at utenlandskablene kun ville øke strømprisen med noen få øre i det korte løp, for deretter trolig å redusere den.
Med en nesten utrolig frekkhet hevder Krohn Aasgård at forskningsinstituttet ikke tok feil den gangen, og hun serverer denne begrunnelsen for påstanden:
– Jeg tror det var få som hadde med i fremtidsscenarioene og analysene sine at det skulle være såpass massiv usikkerhet i energiforsyningen i Europa. Vi har havnet litt i det helt ytterste av det ekstreme utfallsrommet som kanskje var i et tidligere framtidsscenario, også det vi hadde i 2018, sier Krohn Aasgård.
For å gi et ferniss av troverdighet til påstanden om at de ikke tok feil selv om alle kan se klart at de i virkeligheten tok feil, tyr forskningslederen til faguttrykk som skal få publikum til å føle seg som idioter. Å bruke et sannsynlighetsteoretisk ord som «utfallsrom» i offentlig debatt er egentlig en form for hersketeknikk.
Men det er ikke noe hokus-pokus. Scenarioene Krohn Aasgård snakker om, er tankemodeller som prøver å forutse strømprisen under bestemte antagelser, og disse tankekonstruksjonene resulterer i større eller mindre estimert sannsynlighet for at strømprisen ligger innenfor bestemte grenser. Problemet er at de fleste antagelsene man gjør, kan være feilaktige.
Siden nesten ingen som har drevet med slike tankekonstruksjoner, har tatt høyde for at det skulle bli usikkerhet om energiforsyningen i Europa, resonnerer Krohn Aasgård, så har de egentlig ikke tatt feil selv om en slik usikkerhet rent faktisk har oppstått, for det kunne ikke forutses.
Faktum er at det kartet forskningslederen og kompani i 2018 tegnet over det fremtidige strømmarkedet, ikke stemmer overens med terrenget vi i dag kan observere i dette markedet. Det krever en helt egen form for ekstraordinær frekkhet å si at hvis kartet jeg har tegnet, ikke stemmer overens med terrenget, så er kartet likevel riktig – og terrenget formodentlig galt.
I en litt bedre verden ville det ikke ha vært mulig å slippe unna med et slikt brudd på elementære intellektuelle standarder. Dessverre er det nettopp brutte intellektuelle standarder som ligger til grunn når norske politikere skal fatte sine beslutninger.
Når Krohn Aasgård har en sånn ekstrem sans for sine egne tankemodeller, vitner det også om manglende forståelse for både politikk og historie – altså for de menneskelige skavanker, som det ikke er lett å bygge inn i Sintefs sannsynlighetsteoretiske modeller.
Det er uansett politisk galehus å begrense tenkningen om et stort og viktig problemkompleks til matematiske modeller fra Sintef. Voksne mennesker må bruke fornuften og forestillingsevnen i tillegg. I Dagsnytt 18-sendingen gikk da også Borten Moe langt i å erkjenne at så ikke skjedde.
Men krevde det egentlig så mye fantasi i 2018 å tenke seg at energimarkedet i Europa skulle bli omgjort til det ugjenkjennelige?
Det var kjent at Tyskland hadde besluttet å nedlegge kjernekraften etter Fukushima-ulykken i 2011. Det var kjent at amerikanerne – også før Trump, men desto mer siden – hadde advart Europa mot å gjøre seg energiavhengig av Russland. Og det var kjent at de vesteuropeiske landene etter Paris-avtalen av 2015 tok sikte på radikale kutt i sine CO2-utslipp.
Hvordan kunne disse omstendighetene unngå å skape usikkerhet om den fremtidige energiforsyningen? Hva skal man kalle en beredskap som ikke tar hensyn til slike usikkerhetsfaktorer?
Det EU-vennlige teknokratiet som styrer Norge, hva enten det befinner seg i regjeringsapparatet eller institusjonene i Over-Norge som fungerer som dets premissleverandører, har i realiteten gått til skjult krig mot fornuften.
Borten Moe har fortjenstfullt påvist et eksempel på det, men det er vårt felles ansvar å gå i krigen på fornuftens side. Den begynner med ikke å la seg avspise med teknokratisk bullshit. Returner uhumskhetene til avsender, og ikke gi vedkommende makt.
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!