Støre etterlot en gruppe skuffede Ap-ordførerne etter møtet med dem tirsdag kveld. Han kom ikke med noen nye tiltak eller løsninger på kraftkrisen.
Møtet mellom statsministeren, olje- og energiministeren og et antall Ap-ordførere ga ikke store resultater.
– Vi ble ikke presentert for nye løsninger i møtet i kveld, men forstår at det jobbes med konkrete tiltak, skriver fylkesleder Frode Fjeldsbø i Arbeiderpartiet Rogaland i en SMS til NTB.
Han var blant Ap-ordførere og lokalpolitikere som tirsdag kveld deltok på møtet med partiledelsen. Blant temaene på dagsordenen var kraftkrisen og de skyhøye strømprisene som skaper problemer i store deler av landet.
Også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) deltok på møtet for å gi en grundigere redegjørelse for situasjonen og hva regjeringen gjør med den.
– Vi har hatt et godt møte og snakket om den krevende situasjonen mange opplever, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagbladet.
Men det angivelig gode møtet resulterte altså ikke i at det kom ett eneste konkret forslag eller tiltak på bordet.
Presset øker
Flere toneangivende ordførere hadde i opptakten til møtet kommet med tydelig oppfordringer og krav til regjeringen om å komme folk og spesielt næringslivet til unnsetning.
Ordfører Fjeldsbø understreket selv overfor NTB i forkant av møtet at dagens prisnivå «ikke er til å leve med, verken på kort eller lang sikt».
Regjeringen og Støre er under økende press fra flere hold om å avhjelpe kraftsituasjonen. Mandag gikk Ap-ordførerne i Kristiansand og Stavanger ut mot sin egen regjering på NRK, med krav om tiltak mot kraftkrisen. Også i Senterpartiet begynner tålmodigheten å bli tynnslitt.
Partiveteran Per Olaf Lundteigen mener regjeringen må levere nye tiltak allerede mandag, ifølge TV 2. Da møtes nemlig Stortingets presidentskap for å vurdere om Stortinget skal hasteinnkalles for å håndtere strømsituasjonen.
Lundteigen venter to strømtiltak:
– Regulering av bruken av kraftkablene, sånn at vi ikke fortsetter med eksport når vi har lav dekning, og at vi får en strømstøtteordning for næringslivet, sier Sp-veteranen.
Klare LO-krav
Også LO ser det hele fra sidelinjen, med økende utålmodighet. Tirsdag fulgte ledende LO-forbund – Støre kanskje viktigste politiske allierte utenfor Stortinget – opp med klare strømkrav.
– Regjeringa må levere på dette senest i forbindelse med statsbudsjettet, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
– Det vil gi folk en trygghet for hvor mye strøm kan koste. Folk flest må vite hva de har å forholde seg til. Det er det aller viktigste i dagens situasjon. Vi bor i Norge, et land hvor folk skal ha tilgang til energi. Og det har vi også, sier han.
Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet gir regjeringen ni uker på seg til å få gjort noe med kraftsituasjonen og de ekstremt høye strømprisene.
– Vi må få en større politisk kontroll over kraften. Det kan man ikke være i tvil om. Regjeringen kan ikke sitte med hendene i fanget, påpeker Eggum.
Aasland: Godt møte
Jonas Gahr Støre ville ikke kommentere møtet overfor NTB, og henviste via sin rådgiver til nettopp Aasland. Statsråden bekrefter at det ikke kommer noen nye tiltak nå.
– Regjeringen vil gå inn med tiltak, også for næringslivet, når vi mener det er behov for det. Og vi vurderer fortløpende, sier Aasland.
Flåthen: Støres store test
Tidligere LO-leder Roar Flåthen tror Jonas Gahr Støres renommé og ettermæle står og faller på hans måte å takle den store kraftkrisen på.
Han forstår godt kritikk fra LO-forbundene Industri Energi og Fellesforbundet.
– Vannkraften er blitt en markedsvare uten kontroll og styring. Det kan ikke fortsette, og det må tas grep. Det er det bare regjeringen som kan gjøre. Ingen andre, sier han til FriFagbevegelse. Flåthen var leder av LO fra 2007 til 2013.
Les også:
Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bestill også:
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: