Samuel Alito hadde ikke problemer med å vedkjenne seg høyesterettsdommen som opphevet retten til abort som føderal lov. Han ironiserte over alle utenlandske ledere som spilte besserwissere og ville belære amerikanerne.
Disse lederne er overbevist om sin egen fortreffelighet. De later som om retten til abort er avskaffet. Det er den ikke. Spørsmålet er overlatt delstatene.
– Jeg hadde den ære å skrive det jeg tror er den eneste kjennelsen i høyesteretts historie som er blitt knust av en hel lang rekke utenlandske ledere som føler seg helt kompetente til å kommentere amerikanske lover, sa han.
– En av dem var Boris Johnson, men han betalte prisen, sa han om den britiske statsministeren som må gå av som følge av en rekke skandaler. Han kalte kjennelsen et stort tilbakeskritt.
Alito nevnte også Frankrikes president Emmanuel Macron, Canadas statsminister Justin Trudeau og hertugen av Sussex, prins Harry, som i en tale i FN fordømte opphevingen av grunnlovsrettigheter i USA.
NTB skriver at det er uvanlig at høyesterettsdommere uttaler seg offentlig. De liberale gjør det støtt og stadig. Det er først når en konservativ gjør det og står ved sine prinsipper at det blir kontroversielt.
Talen i en konferanse om religionsfrihet 21. juli var svært uvanlig for en amerikansk høyesterettsdommer som normalt forventes ikke å uttale seg politisk.
Kongressrepresentant Alexandria Ocasio Cortez kaller kommentarene alarmerende og sier høyesterett er i en legitimitetskrise.
En annen høyesterettsdommer, liberale Elena Kagan, sier det ville være svært farlig for demokratiet om det konservative flertallet i domstolen taper velgernes tillit. (NTB)
Høyesterett har en tillitskrise i forhold til Demokratene men ikke folket som sådan. Demokratene tåler ikke å tape og truer med å utvide antall dommere for å vinne kontroll.
Demokratene hadde håpet at abort skulle bli en vinnersak til høsten, men slik ser det ikke ut til å gå.
&
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!