Mer enn fem år etter arrestasjonen ble en kristen mekaniker dømt til døden ved hengning for blasfemi i Lahore, Pakistan.
Ashfaq Masih (34) havnet i 2017 i krangel med en muslimsk kunde etter at han hadde reparert sykkelen hans. Kunden ba om rabatt på grunnlag av at han var en hengiven muslim. Masih avslo og sa at han trodde på Kristus.
Det oppsto en heftig krangel og det samlet seg en folkemengde som anklaget Masih for «manglende respekt» for profeten Muhammed. Mekanikeren påstås å ha sagt at for kristne er Jesus den høyeste:
– Jeg insisterte på regningen og sa at jeg ikke følger andre enn Jesus samt at jeg var uinteressert i mannens religiøse status.
Masih har sittet fengslet siden 2017. Saken er flere ganger blitt utsatt på grunn av dommeren ikke har møtt opp, vitner ikke har kommet, saksøkerens advokat ikke har stilt.
Nasir Saeed, direktør for Center for Legal Aid Assistance and Settlement, en veldedig organisasjon som støtter forfulgte kristne i Pakistan, kalte dommen avskyelig:
– Dommerne er klar over at blasfemianklager misbrukes for å skremme og straffe motstandere, spesielt kristne, men på grunn av press fra muslimer tar dommerne i lavere rettsinstanser populære avgjørelser for å redde sitt eget skinn og flytte byrden til høyesterett.
Masih har kone og en datter. Han mistet sin mor i 2019 mens han satt fengslet. Han fikk permisjon for å delta i begravelsen. Etter arrestasjonen flyktet familien hans fra Lahore i frykt.
Masih er ikke den første som dømmes til døden for blasfemi. I 2021 ble en rektor dømt til døden for å ha hevdet å være ‘islams profet’.
I desember drepte en muslimsk mobb en mann fra Sri Lanka og brente ham offentlig etter påstander om blasfemi. Hendelsen vakte landsomfattende oppmerksomhet og myndighetene arresterte en rekke mennesker. Seks av dem fikk dødsstraff, ni livsvarig fengsel, en fem års fengsel og 72 stykker fikk to år i en masserettssak.
I januar iår ble en 26 år gammel kvinne dømt til døden etter at mannen hennes anmeldte henne for å ha sendt karikaturer av profeten Muhammed på WhatsApp.
Pakistan arvet blasfemilovene etter delingen i 1947. Under Zia-ul Haqs regime 1980–1986 ble det innført klausuler om å straffe blasfemi mot profeten Muhammed med døden eller fengsel på livstid.
Ifølge National Commission for Justice and Peace er 776 muslimer, 505 ahmadiyya’er, 229 kristne og 30 hinduer dømt for blasfemi fra 1987 til 2018.
Pakistan er rangert som det åttende verste landet for kristne i Open Doors’ 2022 World Watch List. 620 kristne ble drept for sin tro i rapporteringsperioden 1. oktober 2020 til 30. september 2021. Bare i Nigeria ble det drept flere.
Av Pakistans befolkning på 212 millioner er fire millioner kristne.
Ashfaq Masih, who was recently sentenced to death for blasphemous comments about the Prophet Muhammad at his shop in 2017, will get the assistance of a Muslim lawyer in filing the appeal in Lahore High Court.
Read more…. https://t.co/2Ghsc59gcY #Muslim #Lahore #Blasphemy— UCAN Sri Lanka (@UCANSriLanka) July 16, 2022
It's people like Ashfaq Masih who need and should be given asylum here, but that'll only be worth anything in the long run if we stop the colonisation of the UK by his persecutors. https://t.co/mzIXuFrz6I
— Neil F Liversidge (@NeilFLiversidge) July 18, 2022
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.
Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Kjøp Oriana Fallacis bok her