Jesper Steinmetz har i 12 år vært USA-korrespondent for dansk TV 2. Som journalist av den gamle skolen forsøker han å rapportere nøytralt fra det han beskriver som «et land i oppløsning». Det blir sjelden tatt godt imot av Trump-hatende kollegaer.

Helt fra starten av har Steinmetz vært opptatt av å reise rundt i landet og snakke med vanlige amerikanere. Han ville ikke være en av de utallige korrespondentene som beskrev USA fra utsiden av Det hvite hus, og som trodde Washington DC var representativt for hele landet.

TV 2 har til og med sagt opp sine lokaler i de europeiske TV-stasjonenes felles hus i hovedstaden. Internett har endret journalistrollen. Informasjonen er tilgjengelig samtidig, over hele verden.

Også Steinmetz må dekke store saker, som riksrettssaken mot Donald Trump.

– Men hele ideen med at have en korrespondent udstationeret er, at jeg skal ud i de hjørner i det land, jeg er i, der, hvor danskerne ikke kommer. Det er det arbejde, der burde drive enhver udenrigskorrespondent, sier Steinmetz til Berlingske.

Steinmetz vil oppsøke historier danskene ikke finner andre steder, og gi et bilde av hva som skjer blant vanlige amerikanere.

Men ikke alle hjemme i Danmark setter pris på at Steinmetz lar vanlige amerikanere komme til orde. Særlig når det gjelder fenomenet Trump.

– Nu følger jeg af gode grunde ikke danske medier lige så tæt, som jeg følger de amerikanske. Men under Trump var det meget tydeligt, at man sagtens kunne vælge historier, som udelukkende bekræftede danskerne i, hvor sindssygt et styre, det var i de fire år, Trump var ved magten.

– Der er visse aviser her i landet, som kun bragte den slags historier, og som bekræftede deres læsere i, at amerikanerne var idioter, og i, at det kun var de dumme, der havde stemt på Trump.

Jesper Steinmetz gjorde helt bevisst det motsatte.

– Jeg lavede naturligvis også de kritiske historier om Trump, men fra dag ét satte vi os på TV 2 for at stille os et enkelt spørgsmål: Hvordan kan det være, at 60 millioner amerikanere stemte på en mand, vi havde dømt ude? De kan jo ikke alle sammen være idioter, racister eller religiøse fanatikere.

Et forsøk på nøytralitet tas ikke godt imot

Steinmetz vil fortelle historier, uten å presse sine egne meninger på seerne. Så kan seerne selv ta stilling til det de ser og hører, og selv velge hvilken side man skal ta i den amerikanske kulturkrigen.

Denne innstillingen har ført til kraftige reaksjoner fra de politisk korrekte hjemme i Danmark, og Steinmetz innrømmer at han lar seg påvirke.

– Det har været meget slemt. Man har en instinktiv lyst til at forsvare sig. Ofte har jeg bare ladet det passere, men jeg er blevet svinet til af de tilsyneladende gode og tolerante. Dem med de rigtige meninger, som ikke brød sig om at høre, at folk var utroligt begejstrede for Trump.

Det virker som at folk har glemt hvilken funksjon journalisten har, mener Steinmetz. Hvis han for eksempel beskrev de jublende massene på Trumps folkemøter, så ble dette oppfattet som støtte til Trumps politikk, selv om Steinmetz kun beskrev det alle kunne se på TV-bildene.

Steinmetz forsøker hele tiden å holde seg nøytral. Han ville bare beskrive virkeligheten slik han oppfattet den.

– Jeg prøvede bare på at sige, at det var det løfte, Trump var blevet valgt på, og derfor var hans tilhængere meget begejstrede for det.

– Jeg er faktisk lidt rystet over, at især klubben af de belæste og elitære danskere, som læser og abonnerer på alle de rigtige medier, er så snæversynede, at de ikke kan se, at det er det, man gør som journalist. Og at de går efter mig personligt.

Et ferskt eksempel på hvor lite danskene forstår av USA er skoleskytingen i Texas han nettopp har dekket.

I Danmark regnet alle med at dette ville være et vendepunkt. Nå ville vel USA stramme inn sine liberale våpenlover? Men Steinmetz fortalte en helt annen historie.

– Nej, det fører blot til, at der nu kommer endnu flere våben. Og til at amerikanerne i endnu højere grad bliver overbevist om, at ‘nu bliver vi da nødt til at gå ned og købe den riffel, vi egentlig ikke havde tænkt os at købe.

– Vi kan jo ikke stole på, at politiet beskytter os, og vi skal i hvert fald sørge for, at vores børn er sikre. At vi kan forsvare vores familie’.

Dette var ikke en tolkning fra Steinmetz’ side. Det var amerikanere selv, innbyggere i Uvalde, som sa alt dette i intervjuene Steinmetz gjennomførte. Han tror danskene fikk seg en reality check.

– Jeg tror, mange fik småkagen galt i halsen, da de hørte mine interview med folk i den der lille by, hvor det var foregået.

Texas: Politiet lot skytteren myrde 21 mennesker før de grep inn

Steinmetz sier journalister, særlig i USA, har blitt aktivister, og dette er mye av forklaringen til at tilliten til mediene stuper. Dette eksploderte med Trump. De venstrevridde mediene opplevde Trump som en tilnærmet eksistensiell trussel, og gikk inn i full krigsmodus.

Siden Trump representerte selve ondskapen, var plutselig alle skitne triks lov. Fenomenet Trump ble ikke behandlet journalistisk, men aktivistisk.

Ingen optimist

Steinmetz er ikke særlig optimistisk med tanke på USAs fremtid. Han sitter med følelsen at han bor i et land som allerede er i ferd med å gå i oppløsning.

Optimismen i kjølvannet av valget av Barack Obama var mest av alt en «eventyrfortelling», mener Steinmetz. Han mener de tre siste presidentene alle har sviktet sin oppgave.

– Jeg synes, både Obama, Trump og Biden har svigtet the other half (den anden havdel, red.) og kun regeret for dem, der har valgt dem. Der er intet forsøg på andet.

– Bidens had til dem, der kom til at stemme på Trump, lyser ud af ham. Han er nedladende, ligesom Obama var det over for de mennesker, som måske ikke lige har gået på Harvard. Som bor de forkerte steder i USA og har de forkerte meninger.

Steinmetz har rett i at tilliten til mediene er i fritt fall. En ny måling fra Gallup viser at bare 16 prosent av amerikanerne har tillit til aviser og 11 prosent til TV.

Gallup: Bare 16 prosent av amerikanerne har tillit til aviser og 11 prosent til TV

Jesper Steinmetz: »Jeg er blevet svinet til af de tilsyneladende gode og tolerante« 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.