Italias statsminister Mario Draghi, som forrige torsdag søkte avskjed, har i en tale til Senatet onsdag formiddag signalisert at han kan fortsette i jobben dersom partiene i parlamentet gir ham fornyet tillit.
I den rundt tre tusen ord lange talen, som er gjengitt i sin helhet av Corriere della Sera, forsøkte Draghi å forklare den høyst uvanlige opptredenen der han søkte om avskjed uten å ha fått mistillit eller risikert å få noe flertall imot seg.
Beslutningen skyldtes bortfallet av det brede flertallet regjeringen fikk da den ble utnevnt, sa Draghi, og siktet med det til Femstjernersbevegelsens beslutning om ikke å stemme over et forslag fra regjeringen over noen økonomiske disposisjoner.
Mario Draghis regjering hadde støtte fra Femstjernersbevegelsen, Lega, Forza Italia og Partito Democratico ved sin utnevnelse, og det eneste store partiet som ikke stilte seg bak Draghi-regjeringen var Fratelli d’Italia.
Etter Draghis oppfatning var et slikt bredt flertall nødvendig fordi premisset for hans utnevnelse var at landet stod overfor en trippel nødsituasjon – én økonomisk og én sosial samt koronasituasjonen.
En slik regjering kunne ikke identifisere seg med noen bestemt politisk retning, hevdet Draghi.
Idet Femstjernersbevegelsen begynner å spille et politisk spill både i innenriks- og utenrikspolitikken (Ukraina-krigen inkludert) istedenfor å legge vanlige stridsspørsmål til side og etterstrebe enhet, er denne situasjonen opphørt, mener den italienske statsministeren, som benyttet anledningen til å skryte av hvor bra det er gått med landet i denne tiden. Italianerne har vært vitne til et «sivilt mirakel», hevdet Draghi.
Nå er det viktig å investere de kolossale midlene som skal få fart på landet, på riktig måte, fortsatte Draghi, og la ut i detalj om investeringer i næringsliv, større energiuavhengighet og grønt skifte.
Den eneste veien videre er å rekonstruere en tillitspakt av samme type som regjeringen hadde i starten, fortsatte Draghi. «Det er fremfor alt italienerne som ber om dette», sa han.
Italienske systemmedier har i de siste dagene skrevet mye om ordførere, organisasjoner og representanter for næringslivet som har bedt Draghi fortsette. Jeg er dypt takknemlig for denne støtten, sa han.
Draghi skisserte deretter i fire ordrike punkter et program som den neste regjeringen bør følge. Vår posisjon er klar: i hjertet av EU og i det transatlantiske båndet, sa Draghi.
Veien videre krever en regjering som virkelig er sterk og samlet, samt et parlament som følger regjeringen med overbevisning, konkluderte Draghi. Er partiene og dere parlamentarikere rede til å rekonstruere denne pakten? spurte Draghi. Svaret må dere gi til italienerne, ikke til meg, avsluttet han.
Det skal mye til for at noen i parlamentet kommer opp med et alternativt regjeringsprosjekt, og president Mattarella ønsker for alt i verden å unngå nyvalg. Dermed ligger alt til rette for at Draghi blir sittende helt til grunnloven krever nytt parlamentsvalg i 2023.
Draghis avskjedssøknad i forrige uke ser altså ut til å ha vært et spill med sikte på å forhindre reell opposisjon resten av parlamentets mandatperiode.
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!