Illustrasjon av virkemåten til en gassturbin. Stillbilde: Solar Turbines / YouTube.

En gassturbin som det russiske energiselskapet Gazprom sier er nødvendig for driften av gassrørledningen «Nord Stream 1» mellom Russland og Tyskland, skal søndag ha blitt flydd til Tyskland fra Canada, der turbinen var til reparasjon.

Det har kilder med innsikt i saken sagt til den russiske avisen Kommersant, opplyser Der Spiegel.

I fravær av logistiske og tollmessige problemer vil det ta fem til sju dager før turbinen kommer frem til Russland, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

Om installasjonen vil finne sted i løpet av den offisielle vedlikeholdsperioden for «Nord Stream 1», virker derfor mer enn tvilsomt. Siden forrige mandag har har det ikke blitt levert noe gass gjennom rørledningen i det hele tatt på grunn av vedlikeholdsarbeid. Arbeidene forventes å vare til 21. juli.

Samtidig er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svært misfornøyd med at Canada overhodet har gitt fra seg turbinen, og etter hans oppfatning er det et brudd på sanksjonene mot Russland å gi den til Tyskland.

I Vesten stiller mange politikere seg uansett tvilende til at Russland kommer til å gjenoppta gasseksporten til Europa gjennom rørledningen når vedlikeholdet er over, og noen antyder at turbinen bare er et vikarierende argument for det som egentlig er politisk trenering fra Moskvas side.

Flere europeiske land forbereder seg derfor på rasjonering av gass, fremfor alt Tyskland og Italia. Dette skaper alvorlig bekymring i tysk industri, der blant andre stålfabrikken ArcelorMittal er avhengig av gass for sin produksjon, skriver Die Welt.

 

Viktor Orbán: – EU har skutt seg selv i lungene

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.