Den prisvinnende filmskaperen Jafar Panahi er pågrepet i Iran, melder nyhetsbyrået Mehr. Regimekritikeren er den tredje regissøren som pågripes på få dager.
Panahi (62) vant Gullbjørnen i Berlin i 2015 for filmen «Taxi Teheran», og han har også fått en rekke andre internasjonale priser.
«Jafar Panahi ble pågrepet i dag da han gikk til påtalemyndighetens kontor for å følge opp situasjonen til en annen filmskaper, Mohammad Rasoulof», melder Mehr mandag ettermiddag.
Det statlige nyhetsbyrået Irna meldte fredag at Rasoulof var pågrepet sammen med kollegaen Mostafa Aleahmad. De to ble pågrepet for å ha publisert et åpent brev i sosiale medier der de oppfordrer sikkerhetsstyrkene til å legge ned våpnene.
Titalls iranske filmfolk har undertegnet oppropet, som kommer i kjølvannet av sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjoner mot myndighetene.
De siste protestene brøt ut etter at 43 mennesker omkom da en bygning raste sammen i byen Abadan i mai.
Myndighetene anklager filmskaperne for å ha bånd til opposisjonsgrupper som holder til i utlandet, samt forsøk på å undergrave statens sikkerhet.
I forrige uke ble også den fremtredende politiske aktivisten Mostafa Tajzadeh pågrepet, ifølge nyhetsbyrået Fars. Han skal være siktet for å demonstrere og for «sammensvergelse om å gripe inn mot landets sikkerhet». Tajzadeh har kritisert Irans øverste ledere og tilbrakt årevis i fengsel.
Rasoulof fikk Gullbjørnen i Berlin i 2020 for filmen «Det finnes ingen djevel». I likhet med Panahi kunne han ikke forlate Iran for å motta prisen, ettersom myndighetene nekter dem å forlate landet.
Rasoulof fikk passet sitt inndratt etter at filmen hans fra 2017, «Mannen mot strømmen», fikk prisen for beste film i programmet Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes.
Året etter vant Panahi prisen for beste manus i Cannes med filmen «3 kvinner». Panahi fikk inndratt passet sitt da han ble dømt for «propaganda mot systemet» i 2010, etter at han hadde støttet demonstrasjoner mot regjeringen og laget en rekke kritiske filmer.