EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen varsler en dramatisk energisituasjon, og ber EU-landene gjøre seg klare til å takle en full stans i gassforsyningen fra Russland.
En rekke EU-land, med det økonomiske «lokomotivet» Tyskland i spissen, har de seneste årene drastisk kuttet sin egen energiforsyning. Dette har skjedd gjennom nedbygging av velfungerende atomkraftverk og utfasing av kullkraften.
Tilbake står et Europa som i stor grad har gjort sine samfunn nærmest helt avhengig av import av gass og olje fra spesielt Russland.
Det er en mer eller mindre samlet politikerstand med fokus på «grønt skifte» som står bak dette grepet, og i ryggen har de en presse som heier det hele frem.
Bortsett fra klare advarsler fra blant annet tidligere USA-president Donald Trump, har det knapt vært noen som har stilt spørsmål ved en slik politikk. Man har gått med åpne øyne inn i en situasjon uten egen, sikker energiforsyning.
Ingen røde lamper har lyst, det har vært grønn hallelujastemning på bred front.
Det tok ikke lang tid før EU-landene får oppleve hva dette faktisk innebærer, nemlig det som kan bli en historisk energikrise for den befolkningen som har valgt inn nettopp disse politikerne og holdt liv i denne pressen.
NTB skriver:
EU har innført en rekke sanksjoner mot Russland i kjølvannet av krigen i Ukraina og jobber mot å bli mindre avhengig av russisk gass.
– Vi må nå forberede oss for ytterligere kutt i gassforsyningen, og til og med en full stans i den russiske gassforsyningen, sa hun til EU-parlamentet onsdag.
Von der Leyen sa at et dusin medlemsland allerede har blitt rammet av redusert eller stanset gassforsyning.
– Det er åpenbart at Putin fortsetter å bruke energi som et våpen. Dette er grunnen til at EU-kommisjonen jobber med en europeisk beredskapsplan, sa hun.
For å redusere bruken av russisk energi har EU nærmest i desperasjon vendt seg til flere leverandører. Man skraper verdensmarkedet for energi.
Ifølge von der Leyen er disse grepene svært så vellykkede:
– Det har allerede utgjort en stor forskjell. Eksporten av flytende naturgass fra USA til Europa har nesten tredoblet seg. Siden mars har global eksport av flytende naturgass til Europa økt med 75 prosent sammenlignet med 2021, sa von der Leyen.
Men det er ikke gjort i en håndvending å erstatte dagens energiforsyning med flytende naturgass (LNG) herfra og derfra.
Hittil er gassen kommet i rørledninger fra Russland (og Norge). Nå må land som Tyskland nå få tak i flytende gass som kommer på skip fra USA og Midtøsten. Det er en helt annen prosess, og Tyskland mangler terminaler til å ta imot LNG.
Sjefen for Tysklands nettverksbyrå som overvåker landets energinettverk, Klaus Müller, sier til Funke-Mediengruppe at dette kan bli en langvarig situasjon. Dette er tidligere rapport av NTB.
Det innrømmes temmelig åpent at både Tyskland og andre EU-land allerede befinner seg i en energikrise. Og det er som vanlig den jevne mann og kvinne som må bære byrdene av politisk vanstyre i energisektoren:
Müller oppfordrer tyske forbrukere til å redusere bruken av energi så mye som mulig.
Rasjonering av strøm blir med andre ord mer og mer sannsynlig, en situasjon få hadde trodd var mulig i et moderne Europa.
Les også:
Sommer er tid for å lese gode bøker:
Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Stadig like aktuell:
Kjøp Kents bok her!
Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Husk å støtte Document nå i sommer: