– Tror virkelig noen at terroristen ble motivert til å rope «Allahu Akbar» og plaffe ned uskyldige mennesker på grunn av en rolig debatt på Dagsnytt 18? Selvsagt ble han ikke det, fastslår Sylvi Listhaug.
Ved tidligere terrorangrep i Norge har det vært tatt helt nødvendige oppgjør med miljøer der hatet skapes. Men det er andre toner denne gangen, skriver Fremskrittspartiets leder i et debattinnlegg på TV 2.
De første virkelig kraftig reaksjonene så vi på Twitter, som ofte omtales som venstresidens lekegrind.
De kom ikke mot hatpredikanter som snakker om steining av homofile, miljøer som snakker om dødsstraff for homofile, folk som legger ut bilder av brennende Pride-flagg og islamister som oppfordrer til vold og legger ut koran-vers med fiendtlig budskap.
Neida, de kraftige reaksjonene kom mot moderate stemmer som har deltatt i samfunnsdebatten med rolig stemme og ment noe om Pride, om undervisningen i skolen eller foreldrenes rett til å bestemme om barna skal delta på Pride.
En person som kom til vårt frie, rause, inkluderende og åpne samfunn i ung alder, valgte å ikke omfavne våre frihetsverdier, men den ekstreme islamismen, en totalitær ideologi på linje med kommunisme, fascisme og nazisme, skriver Listhaug.
Dette tankegodset ligger bak drap på tusenvis av uskyldige verden over, ISIS herjinger i det såkalte kalifatet er et eksempel.
Et tankegods som ble delt av mange i Norge og en del reiste også ned for å støtte terroren og begå bestialske handlinger.
Halshugging, voldtekter, lemlesting og tortur på et nivå som sjokkerte hele verden foregikk der.
– Virkelig?
Det er ikke bare Twitter-venstre som har et unaturlig reaksjonsmønster og stor berøringsangst, skriver Frp-lederen, og nevner stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), som sa at angrepet ikke hadde noe med religion å gjøre.
Virkelig? Har det absolutt ingen ting med religion å gjøre at en islamist roper «Allahu Akbar» mens han skyter og dreper? Hvor kom dette tankegodset da fra?
Selvsagt har det med religion å gjøre. Det betyr ikke at muslimer flest på noe som helst måte deler gjerningsmannens syn, men holdningene kommer fra et sted og det er nesten umulig å finne noe annet fornuftig sted å lete enn i religionen.
Tyst om tankegdset
Listhaug reagerte også på statsminister Jonas Gahr Støres pressekonferanse søndag: «Det var også noe underlig ved noe av det han sa, og det han ikke sa.»
For mens Støre kort tid etter moskeangrepet i Bærum i 2019, med rette var opptatt av forholdet mellom holdninger og handlinger, nevnte han ikke dette med et ord i sin pressekonferanse etter at en islamist hadde angrepet uskyldige mennesker i Oslo under Pride.
Støre var derimot opptatt av noe annet denne gangen, som han ikke var særlig opptatt av etter moskeeangrepet i Bærum.
Han understreket nå at alle som delte religion med gjerningsmannen var utsatt.
Dersom angrepet ikke har noe med religion å gjøre, slik hans partikollega Masud Gharahkhani mener, så burde det være liten grunn til å bekymre seg for slikt.
Støre så i alle fall såpass sammenheng at han fant grunn til å fokusere på at muslimer var en utsatt gruppe etter at en islamist hadde gått til dødelig angrep.
Siden har det vært helt tyst om tankegodset bak angrepet og hvor hatet kommer fra, noe Støre alltid har vært opptatt av ved tidligere anledninger.
Vi vet hvor hatet kommer fra
Vi må slutte å lure oss selv, skriver Listhaug.
Like viktig som å ta et oppgjør med høyreekstreme, er det viktig å ta et oppgjør med radikale muslimer.
Ingen finner på å gå til dødelig angrep helt ut av det blå, hatet kommer fra et sted og innerst inne vet vi hvor.
Muslimers holdninger til homofile er godt dokumentert, påpeker partilederen. Det er på tide å forlange at mennesker som helt frivillig bosetter seg i Norge, respekter våre frihetsverdier.
Vi kan og skal ikke tvinge alle til å like Pride. Det er en menneskerett, en del av ytringsfriheten og religionsfriheten å ha andre meninger.
Saklige debatter om Pride vil aldri motivere folk til å drepe, debatt er sunt og helt grunnleggende i et demokrati.
Hatet kommer fra helt andre steder enn debattstudioene og vi kan aldri ignorere tankegods og holdninger som legitimerer drap på uskyldige for deres legning.
Dette må vi ta et oppgjør med.