Tyrkias president Erdogan krever at Sverige og Finland må oppfylle alle sine løfter, hvis landene skal bli medlemmer i Nato. Han vil at de to landene bidrar til at Tyrkia kan utslette kurdiske organisasjoner.
Da det endelig så ut til å være grønt lys for svensk og finsk Nato-tilslutning, truer igjen den tyrkiske presidenten med å sette enda flere hindringer i veien. Dette er langt fra i boks.
Erdogan ble på en pressekonferanse etter Nato-toppmøtet ble spurt om Tyrkia nå har åpnet døren for Sverige og Finland en gang for alle. igjen kan legge ned veto mot svensk og finsk Nato-medlemskap når søknadene deres etter hvert skal ratifiseres av medlemslandene – blant dem Tyrkia.
Det er NTB-Marie De Rosa og Johan Falnes som melder om saken, og forteller at Erdogan fortsatt kan stenge døren:
– Først må Finland og Sverige holde seg til løftene som de forpliktet seg til i avtalen. De må gjøre det som trengs, sier han.
Ifølge Erdogan gjelder dette spesielt utlevering til Tyrkia av det han kaller terrorister, hvilket er det vanskeligste punktet i avtalen, sett med svenske og finske øyne.
Erdogan forventer resultater.
– Hvis de oppfyller løftene, vil avtalen sendes til vårt parlament for ratifisering. Hvis de ikke oppfyller løftene, kan ikke avtalen sendes til parlamentet, sier han.
Erdogan viser til at det tok 20 år før Nord-Makedonia ble medlem av Nato.
I avtalen Sverige og Finland har inngått med Tyrkia, lover de to nordiske landene at de ikke skal gi støtte til det kurdiske partiet PYD og partiets væpnede fløy YPG, som var en viktig alliert for USA og Vesten i kampen mot IS i Syria.
Finland og Sverige lover samtidig at de ikke skal gi støtte til det som i Tyrkia kalles FETÖ. Dette er navnet tyrkiske myndigheter har gitt den såkalte gülenbevegelsen.
Erdogan oppfatter at dette innebærer av de to landene skal bidra til at hans motstandere utslettes.
– PKK, YPG, FETÖ – alle disse terrororganisasjonene må utslettes. De må gjøre lovendringer for å få til det, sier Erdogan med henvisning til Sverige og Finland.
Lang prosess, men ennå ikke helt i mål
Det tok lang tid å få på plass den avtalen som nå ligger på bordet.
Nato-sjefen hadde selv fire lange samtaler med Erdogan før det avsluttende møtet i Madrid. I tillegg besøkte han både Sverige og Finland, og det ble holdt flere forhandlingsmøter ved Natos hovedkvarter i Brussel.
Til syvende og sist ble det nødvendig med et møte på høyeste nivå for å få løsningen på plass.
– Det tar noen ganger litt tid, og det krever noen møter. Jeg tror vi satt fem timer og diskuterte. Men jeg har vært med på lengre forhandlinger, og det er sånn man skaper enighet i en allianse, sier Nato-sjefen.
Men det viser seg altså at denne enigheten forutsetter at Sverige og Finland oppfyller det som er Erdogans forståelse av avtalen. Det gjenstår å se om det er mulig å få til i praksis.
Les også:
Nato-søknaden: Erdogan står på krav som er «umulige» for Sverige og Finland
Sommerlesning: :
Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Lest denne? En utrolig aktuell bok!
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.
Husk å støtte Document, vi trenger ditt bidrag: