Den massive satsningen på fornybar energi i Europa resulterer i høyere inflasjon og lavere levestandard, men uten at det hjelper miljøet det minste, skriver den fremstående tyske økonomen Hans-Werner Sinn i en kronikk i Bild den 23. juni.
I kronikken går Sinn – professor emeritus i økonomi ved universitetet i München og tidligere sjef for Ifo-instituttet for økonomisk forskning – i rette med påstander om at «grønn» energi egentlig er billigere enn konvensjonelle energikilder, og at den derfor ikke er til hinder for økt velstand.
Hvis grønn energi var billigere, ville folk bruke den helt av seg selv. Faktum er at staten må tvinge dem til det ved å forby konvensjonelle energikilder eller gjøre dem kunstig dyrere.
Det er nettopp fordi land som Tyskland og Danmark har en så høy andel fornybar energi at de også har den dyreste energien i Europa, fastslår Sinn.
Ambisjonene om å påvirke Jordens atmosfære i gunstig retning med det han kaller en «rabiat» politikk for å forby biler med forbrenningsmotorer, er helt urealistiske:
I virkeligheten frigir Europa energien det ikke lenger kjøper, til verdensmarkedet. Tankskipene leverer den i stedet til Kina og andre land som ikke har forpliktet seg til å slippe ut mindre CO2.
Faktisk øker CO2-utslippene til atmosfæren omtrent like mye som Europa reduserer dem, hevder den tyske økonomen, som mener dette er selvskading:
Vi ødelegger den tyske bilindustrien, hjelper våre konkurrenter i det fjerne Østen, og hjelper ikke engang miljøet det minste.
Det er kun en tredjedel av landene som undertegnet Paris-avtalen, som har forpliktet seg til lavere CO2-utslipp, skriver Sinn, som legger til at de andre to tredjedelene takker for enklere tilgang på energi. Den europeiske naiviteten kan ikke overgås, konkluderer han.
Gitt at sol- og vindkraft aldri kan tilfredsstille hele energibehovet hele tiden, vil det alltid bli behov for backup-kraft, men samtidig til Tyskland fase ut både kull- og kjernekraften.
I fremtiden vil energibehovet kunne øke enda mer fordi det blir nødvendig å produsere hydrogen, fortsetter Sinn. Så hvor skal energien komme fra? spør han, og gir selv svaret: fra de nye kjernekraftverkene som Frankrike har bestemt seg for å bygge.
Det er bedre å dra i nødbremsen og tenke grundig igjennom hele den tyske energipolitikken på nytt, avslutter Sinn.
Den tidligere Ifo-sjefen er en høflig mann, som kanskje burde ha hevet stemmen en smule. Det er ikke vanskelig å finne gode rollemodeller. Tyskland fører «verdens dummeste energipolitikk», skrev Wall Street Journal på lederplass i januar 2019. I dag er det åpenbart for alle informerte mennesker.
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!