Svenskene er opptatt av sitt omdømme. Svenska Institutet (SI) har nylig fått en rapport på bordet om hvordan EU-borgerne ser på dem. Det viser seg at jo lenger vekk folk er og jo mindre de vet om Sverige, desto bedre er oppfatningen av landet. Nabolandenes begeistring er fallende.

Innbyggere i nabolandene og landene som ligger nærmest Sverige, er de som hører og vet mest om svenskenes problemer med innvandring og kriminalitet – og de har det mest negative synet på Sverige.

I Finland, Danmark og Estland oppgir respondentene at de har sett, lest og hørt om problemer knyttet til for eksempel kriminalitet og immigrasjon, noe som ifølge SI kan ha bidratt til at en større andel i disse landene oppgir at deres bilde av Sverige er blitt dårligere.

Det landet der flest hevder å ha et negativt bilde av Sverige er Danmark, etterfulgt av Ungarn og Finland.

«Kriminalitet» og «vold» er hva den største andelen av respondentene i Danmark, Finland og Estland nu forbinder med Sverige.

I land lenger vekk er bildet mindre endret. Der er Sverige fortsatt forbundet med positive verdier som sosial velferd, helsespørsmål, ren natur og bærekraft. 

Men det er ifølge rapporten, store forskjeller på kunnskapene om Sverige:

– Kunnskapene om Sverige er relativt lav i mange av landene om vi ser bort fra de nordiske nabolandene.

Ellers gjør Svenska Institutet sitt ytterste for å tolke undersøkelsen mest mulig positivt:

– Det er gledelig å se at oppfatningen av Sverige er positiv på en rekke områder, skriver de i en pressemelding (via Expressen).

Påstanden som respondentene samlet sett er minst enig i, er at Sverige utmerker seg i idrett. Bare 40 prosent deler det bildet.

Undersøkelsen ble gjennomført i forbindelse med Sveriges kommende EU-formannskap første halvår 2023.

Bilden av Sverige i EU 
Kännedom och uppfattning om Sverige bland allmänheten i medlemsländerna

Les også:

Offisielt: Sverige er verdensmester i integrering

 

Kjøp «Klanen» her!


Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.