Representanter for Tyrkia, Finland og Sverige møtes mandag i Brussel for diskusjoner om de to nordiske landenes Nato-søknader. Finland stiller seg uforstående til Tyrkias terror-retorikk.
NTM skriver at Tyrkias harde motstand mot Nato-medlemskap for Sverige og Finland har skapt en vanskelig situasjon i alliansen.
Generalsekretær Jens Stoltenberg har invitert til det nye møtet for å forsøke å få til fremskritt, bekrefter en Nato-kilde overfor NTB. Alle medlemslandene må si ja for å slippe inn nye land i alliansen.
Også den finske presidentens kontor omtaler møtet i en Twitter-melding søndag. Det ble først kjent fredag.
Finlands statsminister Sanna Marin kommenterer situasjonen i et intervju med Yle.
– Personlig ser jeg at mange av de innvendingene som Tyrkia har gitt uttrykk for, er ubegrunnet. For eksempel støtter vi ikke terrorisme. Vi har lenge ansett PKK som en terrororganisasjon, sier Marin. Hun mener det ikke er noe i veien for at Finland kan bli med i Nato.
– Vi oppfyller alle Nato-kriterier, sier hun.
Ifølge Marin hadde Tyrkia i vår gitt uttrykk for støtte til Nato-medlemskap for Finland, men endret mening da søknaden forelå.
Tyrkia synes å være mer kritisk til Sverige enn Finland, men de to landene holder fast ved at de søker om medlemskap sammen.
Spørsmålet kan bli hvorvidt Nato vil tillate Tyrkia å blokkere for en slik utvidelse, basert på det de fleste andre av medlemslandene anser å være lite rimelige grunner.
I ytterste konsekvens kan Nato havne i en situasjon der alliansen må velge mellom Tyrkia eller Sverige/Finland som medlemmer.
Tyrkia anses som et viktig medlemsland med en strategisk beliggenhet, samt at landet har store militære styrker.
Samtidig er det økende tvil knyttet til landets lojalitet til alliansen, i hvert fall under den nåværende president Erdogan. Dermed er det også tvil om verdien av å ha Tyrkia med.
Sverige/Finland vil på sin side tilføre alliansen både strategisk beliggenhet og en verdifull militære kapasitet, riktignok ikke på størrelse med Tyrkias. Men de to sistnevnte landene er trolig mer kompatible med resten av Nato politisk sett.
De kommende samtalene vil avgjøre om et slikt valg vil bli aktuelt å ta for Nato.
Les også:
Stoltenberg har forlatt løftet om hurtigspor til NATO: «Umulig å si når Sverige kan bli medlem»
Endelig! Nå er den her, bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Enda en nyhet!
Anbefales:
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid: