Regjeringen sier en ting og gjør noe annet. Ikke rart miljøbevegelsen er forbannet. Regjeringen bruker energietterspørselen i Europa som unnskyldning for å lyse ut 28 letelisenser og bare trekke tilbake tre.

– Ifølge budsjettkompromisset fra i morges skulle det ikke bli noen boring i eller ved iskanten, i tråd med miljøfaglige råd. Men før blekket er tørt, lar de nå oljeselskapene søke på sju blokker som er helt eller delvis i iskantsonen. Her må ministeren avklare, og snarest fjerne blokkene fra det søkbare arealet, sier Pernille Hansen, nestleder i Naturvernforbundet. (NTB)

Men det kan Naturvernforbundet se langt etter.

Gjennom de årlige rundene med tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) gis oljeselskapene mulighet til å få tilgang til attraktivt leteareal på norsk sokkel.

– TFO 2022 er en viktig del av arbeidet med å utvikle norsk petroleumsindustri. Årlig tildeling av leteareal er en del av de gode, forutsigbare og stabile rammevilkårene vi har i Norge. Dette legger til rette for lønnsomme investeringer, sysselsetting og fremtidig produksjon, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding. (NTB)

Krigen i Ukraina har gjort Norge til dobbel vinner: Prisen er skyhøy og siden EU har satt seg som mål å kvitte seg med russisk energi har regjeringen den moralske unnskyldningen på plass. Det kan ikke bli bedre.

Naturvernforbundet mener TFO 2022 må avlyses, og ingen nye utvinningstillatelser kan bli delt ut.

– Et funn her vil ikke komme i drift for om 15 til 20 år, og vil produsere langt forbi 2050, når verden ikke lenger kan slippe ut klimagasser, sier Hansen.

Olje- og energiminister Aasland sier derimot at videre leting er viktig for å sikre at Norge forblir en sikker og forutsigbar leverandør av olje og gass til Europa.

– Rent produsert olje og gass fra norsk sokkel kan bidra til å dekke verdens energietterspørsel. For å oppnå dette må det fortsatt investeres i leting og utbygging i Norge, sier statsråden. (NTB)

Dette hadde ikke Aasland sagt før Ukraina-krigen. Krigen utfordrer rett og slett det grønne regimet som miljøbevegelsen trodde gikk på skinner.

Norge skal ikke selge nye fossilbiler etter 2025. Det er tre år til. Er det noen som tror det er oppnåelig?

Aaslands motto synes å være: Pump hva remmer og tøy kan holde.

Hva mener miljøminister Espen Barth Eide? Trøster han seg med at det blir penger til havvindparker?

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.