Hans Rasmus Astrup er en av Norges få mesener. Han har bygget Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo som tidligere lå i Kvadraturen. Museet skulle ideelt sett klare seg selv, en det er dyrt å anskaffe ny kunst og finansiere driften. Nå vil Astrup selge Merager Brug, Norges største private eiendom på 1,2 millioner mål. Prisantydning, 1,5 milliarder.
Interessentene står i kø. Det er ikke hver dag en en slik eiendom legges ut for salg. Det er Stiftelsen Hans Rasmus Astrup som selger.
– Vi vurderer å selge Meraker Brug. Eneste hensikt er å bygge opp kapitalbase for å understøtte driften av museet, kjøpe ny kunst fortløpende og sikre museet for evig tid, sier stiftelsens styreleder Richard Arnesen til avisen.
Eiendommen på 1,2 millioner mål ligger i kommunene Meråker, Stjørdal, Malvik og Steinkjer og strekker seg helt inn til svenskegrensen. Stjørdalselva renner gjennom eiendommen, som inneholder noen av Norges beste jakt- og fiskeområder.
Eiendommen har ellers store skogområder, vannkraftverk, alpinanlegg, en hovedgård, flere hyttefelt, tomter til videre hytteutvikling og hytteutleie i de ulike jaktområdene.
Museet er internasjonalt kjent for dristige innkjøp. Det kjøpte Damien Hirsts Mother and Child, en ku og en kalv skåret på langs og lagt i formaldehyd.
Levende kuer på Meraker og døde kropper på Tjuvholmen hvor urbanitter ser dem i glasmontre. Det er en sivilsatorisk reise som kanskje ikke er bærekraftig?
Et slikt salg rører også ved følelsene hos innbyggerne.
Offentligheten bør også ha et ord med i laget når så store verdier legges ut for salg. Det er en merkbar oligark-tendens, mennesker med ufattelig mye penger som slår til seg naturområder og privatiserer dem. Det gir nordmenn en føydalfornemmelse. Gjelsten kjøpte for ikke lenge siden nærmest en hel bygd også det i Trøndelag.
På den annen side: Skal staten eie alt?