EU ønsker en maksimal holdbarhetsgrense for egg på 28 dager. Det skal også gjelde EØS-land. Det vil ikke Norge være med på.
Bakgrunnen for forslaget er at deler av Europa sliter med salmonellasmitte. Idag er holdbarheten på egg i Norge 35 dager. Det nye regelverket vil om det vedtas, bakes inn i EØS-avtalen og dermed også gjelde Norge.
I Norge er det lite forekomst av salmonella i egg. Norske egg kan derfor ha lenger holdbarhet. Idag er norske egg «best før» det er gått 35 dager.
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ifølge Nationen tatt kontakt med EUs helsekommissær Stella Kyriakides og ber om mer fleksibilitet for land med lav forekomst av salmonella. Dette vil dessuten redusere behovet for transport av egg og risikoen for matsvinn, påpeker de.
Forslaget har vært på høring i EU og dersom regelverket blir vedtatt, vil det skje i siste kvartal 2022.