– Det er vanlige norske, stort sett gutter, i ungdomsskolealder, norske gutter, svarer Venneslas politisjef Frode Forslund, når Document spør om hva slags ungdom som har truet voksne innbyggere i bygda den siste tiden.
– Det er ikke innvandrere, svarer han på spørsmål om det er etnisk norsk ungdom eller innvandrerungdom som har fremsatt trusler og utøvd vold mot ansatte ved to bedrifter i kommunen.
I slutten av mai gikk flere ungdommer til angrep, både fysisk og verbalt, på ansatte ved Vennesla kino etter de ansatte ba ungdommene i kinosalen om dempe seg. Hendelsen har resultert i at kommunen har hyret inn Securitas-vakter for å trygge de ansatte ved kinoen.
Tidlig i juni skjedde ytterligere en skremmende episode, denne gangen mot en ansatt ved Europris. Vibeche Hæstad, assisterende butikksjef på Europris i bygda, tok to tenåringer i å stjele, men det skulle ikke bli noen enkel sak. De to tyvene ringte nemlig kameratene sine da de forsøkte å komme seg unna. Hæstad ble omringet av omkring 10 ungdommer og drapstruet.
Artikkelen fortsetter under.
Bygdas ordfører Nils Olav Larsen sa til NRK at det er viktig at foreldrene snakker med barna sine rundt middagsbordet.
– Den nye Ungdata-undersøkelsen viser imidlertid at seks prosent av ungdomsskoleelevene i Vennesla kommune har blitt slått av en voksen i familien, mens fem prosent har vært vitne til vold i nære relasjoner, dersom det er sånn at disse ungdommene tilhører vanskeligstilte hjem, er det ikke andre tiltak enn samtaler rundt middagsbordet som må til for å få de på rett kjøl? Og eventuelt hva slags tiltak er det dere setter inn?
– Når det gjelder ungdom som gjør kriminalitet, vi samarbeider jo tett med kommunen og har forskjellige tiltak som er vanlig opp mot unge, i samarbeid med både skole, kommune og frivillige organisasjoner, som syr sammen konkrete tiltak rundt den enkelte der det er aktuelt. Når det gjelder straffesaker håndteres dem av oss på litt forskjellige måter ut fr hvilken alder dem har. Er de over 15 år blir saken etterforsket og som regel vil straffbare forhold som er begått av såpass unge føre til enten behandling i konfliktrådet eller en påtaleunnlatelse med eller uten vilkår, alt etter hvilken alvorlighetsgrad, sier Forslund til Document.
De unge under 15 år kan ikke straffes, forteller han videre, og forklarer at vanlige tiltak for barn under 15 er bekymringssamtaler, kjernegruppe og andre tiltak i samarbeid med kommune, skole og foreldre.
– Har det blitt noe bedre i Vennesla den siste uka?
– Ja, vi har ikke hatt noen straffbare forhold den siste tiden, så det ser ut til å ha roet seg litt, sier Forslund og legger til:
– Vi ser alvorlig på vold og trusler, og er opptatt av at sakene blir etterforsket riktig, samt at de fornærmede får riktig oppfølging. Så mener vi det er fortsatt trygt å oppholde seg i Vennesla kommune.
Forslund er uenig i Documents påstand om at ungdommen har «terrorisert» innbyggerne i bygda. Han sier også at det ikke er snakk om en «ungdomsgjeng» slik NRK skriver i sin artikkel.
– Det er snakk om få personer som har hatt noen enkeltepisoder, sier han til Document.
– Det er vesensforskjell på ungdom som danner en gjeng og kommer hverandre til unnsetning når de begår kriminalitet og trakasserer andre innbyggere, kontra enkeltepisoder?
– Ja, det er alt etter hvordan en ser det, svarer Forslund.