Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la tirsdag fram en plan i fem punkter som skal gjøre Norge til en av verdens ledende nasjoner innen havvind.
Det var under et bedriftsbesøk i Gulen og Hyllestad kommuner i Vestland at Støre presenterte planen, skriver VG. Med seg hadde han LO-leder Peggy Hessen Fløysvik, som under LO-kongressen klarte å slå ned et gryende strømopprør blant de fagorganiserte.
Støre sier at det betyr en aktiv næringspolitikk som spiller på lag med industrien, bidrar med kunnskap, virkemidler for å utløse kapital som supplerer markedet og rask behandlingstid.
Et klokkeklart eksempel på samrøre mellom stat og næringsliv, hvor staten vil gå inn med massive subsidier, og trolig samtidig sørge for at strømprisene holdes på et skyhøyt nivå slik at man kan påstå at havvind er «lønnsomt».
Også kjent som stakeholder capitalism, velkjent fra idéene til Klaus Schwab og World Economic Forum.
Også NHO-sjef Ole Erik Almlid deltok, og han var fornøyd.
– Vi har vært med på dette. Det er en offensiv plan som viser at Norge har store ambisjoner om å bli ledende innenfor havvind.
– Er det nok statlige penger?
– Vi har sagt at det bør kunne gjøres med minst mulig subsidier, hvis Nordsjønettet kommer på plass, med hybridkabler. Da har selskapene tilgang til markedene og da trenger de ikke subsidier.
Støre har store drømmer om havvind, og satser også på eksport.
– Vi planlegger å skape så mye kraft at ikke alt skal til Norge. Vi må kople oss til nett til andre land og også operere med toveiskabler.
Mens strømmen sendes til utlandet, må vi strømkunder bare bla opp. Staten og utvalgte milliardbedrifter sitter igjen med den enrome gevinsten, som så å si utelukkende finansieres av økte strømregninger for norske forbrukere.
Støre understreker riktignok at de skal greie å bidra med så mye stabil kraft i Norge i fremtiden, at norske forbrukere ikke blir skadelidende. Men dette har vi hørt før, i forbindelse med strømkablene til Tyskland og England, som bare skulle koste norske forbrukere noen få øre per KWh.
LO-lederen lover også gull og grønne skoger.
– Når havvind blir fullskala og vi skal bytte ut russisk gass og forurensende energikilder, så er det på sikt mulig å bidra inn i et samarbeid med andre land, knyttet til havvind. Men det må skje på en måte som gjør at både industrien vår og forbrukerne får billig kraft.
Men før vi forbrukere kan få glede av denne havvind-sastningen, må man først bygge ut nok havvind til å dekke behovet til det nesten ufattelige dumme prosjektet elektrifisering av sokkelen.
Kraften fra Hywind Tampen skal bidra til å elektrifisere produksjon på feltene Gullfaks og Snorre i Nordsjøen.
Prosjektet med elleve flytende turbiner koster til rundt fem milliarder kroner. Utbyggerne får 2,3 milliarder i Enova-støtte og 566 millioner fra NOx-fondet til prosjektet. I tillegg kan de trekke fra 78 prosent av egne kostnader i prosjektet, siden det er omfattet av petroleumsskattesystemet.
Les også: